Principală  —  IMPORTANTE   —   Poveștile a doi dintre cei…

Poveștile a doi dintre cei mai apreciați asistenți medicali: „Dacă lumea ar înțelege câte eforturi se depun pentru a salva viața unui pacient, ar fi mai responsabilă”

Patru angajați din sistemul medical au fost desemnați drept cei mai apreciați asistenți medicali în 2020. Cei patru asistenți și-au obținut titlul respectiv după ce au fost votați în cadrul unei campanii organizate de platforma Spitale.md.

Ziarul de Gardă a reușit să ia legătura cu doi dintre cei patru câștigători, care ne-au povestit ce valoare are pentru ei munca de asistent medical, cum au îndrăgit această profesie, dar și cum reușesc să fie încrezători în perioada pandemiei și să ofere ajutor celor care au nevoie.

Cele mai multe voturi în cadrul campaniei le-a luat un tânăr care activează în domeniu de trei ani. Este vorba de Cristian Vizir, student în anul III la Facultatea de Medicina nr. 1 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dar și asistent medical în Secția de reanimare generală a Institutului de Medicină Urgentă. 

Partea cea mai frumoasă a poveștii lui Cristian Vizir e că a îndrăgit această meserie de la mama sa, asistentă medicală și ea, cu care lucrează acum, cot la cot, în aceeași secție. Dragostea pentru medicină o împărtășește și soția lui Cristian Vizir, și ea asistentă medicală, însă pe care nu a mai văzut-o de două luni, aceasta fiind în concediu de maternitate, iar din cauza riscului de infecție, sunt nevoiți să stea la distanță.

Cristian Vizir, alături de mama și soția sa

„A fost un scop să ajung asistent medical. Mama mea, fiind asistentă medicală, deseori era chemată să acorde ajutor pacienților. Uneori ziua, alteori, noaptea. De cele mai multe ori plecam cu ea. Văzându-i atitudinea față de pacienți, am hotărât să aplic la pacienți”, ne-a povestit tânărul asistent medical, mama căruia activat anterior în raionul Orhei, însă care acum duce grija pacienților alături de fiul ei, în secția de reanimare generală a Institutului de Medicină Urgentă.

Cristian ne-a povestit că la muncă este colegul mamei sale, completându-se unul pe celălalt, și oferindu-și ajutor la nevoie.

În condițiile pandemiei, deși sarcinile sunt aceleași, Cristian ne-a mărturisit că munca a devenit istovitoare în contextul în care numărul de pacienți este mai mare.

„Avem mulți pacienți în stare gravă, care necesită îngrijire maximă. La început, decizia de a rămâne în secție și de a activa a fost destul de grea. Era frica de necunoscut, însă am învins-o și am intrat în zona Covid ca să muncesc cot la cot cu colegii mei. E greu, dar atunci când nu mai pot, știu, totuși, că mai pot un pic. Mă bucur că fac parte din echipa secției de reanimare. Am crescut datorită acestei echipe puternice”, spune asistentul medical, care a început să activeze acum trei ani, după finalizarea Colegiului. 

Cristian ne-a spus că ziua sa de lucru începe la ora opt dimineața, odată cu echiparea corespunzătoare pentru protecție, iar ziua continuă cu acordarea ajutorului pentru pacienți, dar și asistarea medicilor. Din cauza pandemiei, dar și a riscului major, Cristian ne-a spus că nu și-a mai văzut soția, care este și ea asistentă medicală, de două luni de zile. 

„Soția a fost colega mea de bancă la Colegiul de Medicină. Până nu demult, a activat în rând cu mine în secția de reanimare, iar acum este în concediu de maternitate”.

Deși este nevoit să stea departe de cei dragi, și să se expună zilnic riscului, mai ales în contextul în care circa 25% dintre persoanele infectate sunt lucrători medicali, Cristian spune că pandemia „ne-a învățat să iubim și să fim mai buni”.

„Sunt de părerea că respectul pentru cadrele medicale se naște din înțelegere. Dacă lumea ar înțelege câte eforturi se depun pentru a salva viața unui pacient, ar fi mai responsabilă, ar purta măști pe toată fața, nu doar pe gură, ar pune mâna la gură când strănută și ar păstra distanța socială. Acestea sunt niște reguli atât de simple, dar care, dacă sunt respectate, cred că ne vor salva”.

În contextul în care stare de urgență este pe final, asistentul medical face un apel către cetățeni să respecte în continuare regulile: „Nu vă lăsați duși de idee că gata. Ne mai așteaptă perioade dificile”.

Rodica Cirimpei

Printre cei patru cei mai apreciați asistenți medicali este numără și Rodica Cirimpei, care activează la Centrul de Sănătate Soroca și care ne-a mărturisit că a rămas surprinsă de aprecierea celor care au votat-o în această campanie.

De ce sunt asistent medical? De nu nu avocat, frizer sau poate pedagog? Sincer vorbind, am ales această profesie încă din copilărie. Întotdeauna mi-am dorit să fiu cadru medical și niciodată nu am avut dubii la acest capitol. Eram atrasă și fascinată de halatul alb, pe când semenii mei începeau a plânge, văzându-l”, susține Rodica, care activează în calitate de asistentă medicală deja de 25 de ani.

Asistenta medicală spune că e mândră de profesia pe care și-a ales-o: „M-am regăsit în această meserie prin felul meu de a fi, de a ajuta oamenii, iar reușit profesională, cu care mă mândresc, este zâmbetul, satisfacția și sănătatea pacienților mei”.

În perioada pandemiei, Rodica Cirimpei oferă ajutor pacienților prin intermediul telefonului. Ea este cea care îi monitorizează pe cetățenii veniți peste hotare, dar și cea care monitorizează starea de sănătate a pacienților care se tratează la domiciliu. 

„Acum este foarte dificil să lucrezi, fiindcă în fiecare pacient care vine la primire, vezi un potențial infectat. E dificil să lucrăm și în echipamentul de protecție, dar facem față lucrurilor și acordăm asistență medicală tuturor pacienților. Momentele de satisfacție sunt atunci când pacientul te înțelege, te respectă și spune un sincer mulțumesc”.

Deși în spațiul public tot mai multe persoane își manifestă respectul pentru lucrătorii medicali care fac față pandemiei în această perioadă, Rodica spune că acest respect nu vine totuși de la toată lumea, or unii sunt stresați și trăiesc cu frică, iar alții nu cred în pandemie.

Într-un final Rodica Cirimpei face un apel către pacienți să continue să se protejeze chiar dacă stare de urgență se termină pe 15 mai.


Printre cei mai apreciați lucrători medicali se numără și Diana Oarza, asistentă medicală la Spitalul Clinic Municipal Nr.1, dar și Elena Carp, asistentă medicală în spitalul raional Cahul.

Toți asistenții medicali nominalizați în Campania „Cel mai apreciat Asistent Medical” urmează să își primească diplomele în cadrul proiectului „Monitorul Sănătății pentru o bună guvernare în Republica Moldova”, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova, scrie Sănătate.info.

Foto: sanatate.info

Până în prezent, în R. Moldova au fost confirmate 1 222 cazuri de infectare în rândul angajaților sistemului de sănătate. Cei mai afectați sunt asistenții medicali, în număr de 454, urmați personalul auxiliar – 398 și medici – 285.