Principală  —  IMPORTANTE   —   Poșta Moldovei, despre atacul cibernetic…

Poșta Moldovei, despre atacul cibernetic la care a fost supusă întreprinderea: „Se depune tot efortul pentru remedierea situației. A fost reluată prestarea parțială a serviciilor”

Sursa foto: Reuters

Reprezentanții  Î.S. „Poșta Moldovei” anunță că echipa întreprinderii depune tot efortul pentru recuperarea și remedierea situației, fiind reluată prestarea parțială a serviciilor. Anunțul vine după ce întreprinderea a fost supusă marți, 20 februarie, unui atac cibernetic.

„Vă aducem la cunoștință că sistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomeware care a afectat funcționalitatea acestuia și datele critice. Evenimentul respectiv este un incident de securitate a informației, cu statut critic, drept consecință a fost periclitată/sistată prestarea serviciilor în data de 20 februarie 2024.

Conform politicii în domeniul securității informației a Î.S. „Poșta Moldovei”, a fost menținută confidențialitatea datelor întreprinderii, a clienților și furnizorilor, însă atacul a afectat disponibilitatea acestora. Aducem scuzele de rigoare și mizăm pe înțelegerea dumneavoastră”, se spune în comunicatul întreprinderii.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat într-o postare pe Telegram că „angajații instituțiilor, dar și cetățenii sunt îndemnați să fie foarte vigilenți și să nu deschidă mesajele cu link-uri false, și să nu răspundă la mesaje trimise de persoane necunoscute sau care conțin fișiere îndoielnice, chiar dacă pare că sunt trimise de pe adrese sigure”.

„Autoritățile iau în serios acest incident și dorim să asigurăm publicul că suntem în colaborare strânsă cu întreprinderea afectată și cu autoritățile statului responsabile de securitate cibernetică pentru a adresa această problemă cât mai rapid și eficient posibil.

Lucrează o echipă interinstituțională iar eforturile noastre comune sunt concentrate pe recuperarea completă și sigură a sistemelor afectate, precum și pe investigarea circumstanțelor acestui atac, pentru a preveni astfel de incidente în viitor (…). Când vin mesaje care au aparența că ar fi reale, atrageți atenția la fișierile atașate și dacă sunt suspiciuni trebuie raportate la administratorii de sistem.

Vreau să punctez că autoritățile sunt dedicate protejării infrastructurii critice a țării noastre. Responsabilii de la Poșta Moldovei vor ține publicul la curent cu progresele în remedierea acestei situații”, a declarat Daniel Vodă.

Î.S. „Poșta Moldovei” este unicul operator poștal național și a fost fondată pe 1 aprilie 1993.