Principală  —  IMPORTANTE   —   Peste 30 de state și…

Peste 30 de state și mai multe organizații internaționale se vor reuni la Chișinău, la Summitul Platforma de Sprijin pentru R. Moldova. Traficul rutier va fi restricționat pe unele străzi din capitală

Sursa foto: gov.md

Mâine, 17 octombrie, la Palatul Republicii va avea loc Summitul „Platforma de Sprijin pentru R. Moldova” care va reuni peste 30 de state și mai multe organizații internaționale. În acest sens, traficul rutier va fi restricționat, în intervalul orelor 08:00 – 17:00, pe unele străzi din capitală.

Potrivit unui comunicat al Poliției R. Moldova, traficul rutier va fi restricționat după cum urmează:

  • Pe strada Maria Cebotari, tronsonul străzilor Sciusev – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt;
  • Pe strada București, tronsonul străzilor G. Bănulescu- Bodoni și Sfatul Țării;
  • Pe strada 31 August 1989, tronsonul străzilor G. Bănulescu – Bodoni și Sfatul Țării.

„Transportul public va circula pe strada București. Poliția recomandă conducătorilor auto: să evite deplasarea pe porțiunile indicate; să se conformeze cerințelor polițiștilor; să manifeste răbdare și disciplină maximă, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere”, se spune în comunicatul Poliției.

Platforma de Sprijin pentru R. Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. Scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.

Peste 30 de state, dar și zeci de organizații internaționale și financiare se vor reuni, pe 17 octombrie 2023, la Chișinău, în cadrul celei de-a patra ediții a Platformei de sprijin pentru R. Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. Anunțul a fost făcut pe 25 septembrie de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit unui comunicat al Guvernului, reprezentanții statelor participante, inclusiv la nivel de miniștri de externe, vor analiza necesitățile țării noastre în contextul crizei generate de războiul Federației Ruse în Ucraina.

În cadrul reuniunii, R. Moldova va solicita ajutor pe trei direcții principale. Prima direcție se referă la suportul bugetar, necesar pentru acoperirea cheltuielilor legate de plata salariilor și a pensiilor, dar și pentru susținerea în continuare a păturilor social-vulnerabile. O altă direcție ține de crearea unui Fond pentru Infrastructură care va contribui la modernizarea și extinderea infrastructurii existente, creând o bază solidă pentru creșterea economică și dezvoltare socială. De asemenea, va fi abordată crearea Fondului pentru Energia Verde.

„Acest fond va contribui la sprijinirea proiectelor inovatoare în domeniul energiei verzi și la reducerea dependenței noastre de sursele de energie poluante. Ne vom concentra în continuare pe sporirea eficienței energetice, trecerea la energia regenerabilă, dar și pe programele care ne vor ajuta să ne ajustăm la schimbările climatice”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru R. Moldova a avut loc la Berlin, Germania, pe 5 aprilie, 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie, 2022. A treia ediție a Conferinței a avut loc la Paris, Franța, pe 21 noiembrie, 2022.