Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Patru ani de la tragicul…

Patru ani de la tragicul accident aviatic din Haragîș, în care cei patru membri ai echipajului medical din România, și-au pierdut viața, în misiunea de a salva alte vieți în R Moldova

Astăzi, 2 iunie, se împlinesc 4 ani de la tragicul accident aviatic din Haragîș, în care cei patru membri ai echipajului medical din România, și-au pierdut viața, în misiunea de a salva alte vieți în Republica Moldova.

Tragicul accident aviatic a avut loc pe data de 2 iunie 2016. Pilotul aeronavei, copilotul, un medic și un asistent și-au pierdut viața. Aparatul de zbor se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient.

La locul tragediei a fost construit un memorial pentu veșnică memorie și trecerea în eternitate a eroismului ecipajului decedat în misiune de serviciu. Complexul are forma unei piste de decolare, care duce către placa comemorativă. 

În memoria echipajului un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei de Sud au efectuat un serviciu divin în cinstea echipajului.

La eveniment au participat Excelența sa Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță, secretarul de stat a Ministerului Afacerilor Interne Mariana Grama, secretarul de Stat a Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență reprezentată de general-maior Mihail Harabagiu, angajații SMURD, autoritățile publice locale, dar și localnicii satului Haragâș

Proiectul SMURD a fost demarat în Republica Moldova, în anul 2014, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale, care a contribuit la îmbunătățirea serviciilor de urgență publică în zona transfrontalieră, inclusiv crearea unei infrastructuri de frontieră pentru intervențiile transfrontaliere aero-medicale.

Echipajele SMURD au oferit suport Republicii Moldova în misiunile complexe de acordare a primului ajutor medical calificat, reanimare, descarcerare și executarea operațiunilor de salvare, efectuând până în prezent cca. 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere pentru efectuarea misiunilor cu transport medical asistat în scopul repatrierii cetățenilor din afara granițelor țării.

Cooperarea între serviciile de profil din România şi Republica Moldova și dezvoltarea în continuare a Serviciului SMURD la nivel național și în zona transfrontalieră, se va realiza în cadrul unui nou Proiect transfrontalier – SMURD 2, a cărui concept a fost aprobat și urmează a fi implementat.

Implementarea Proiectului transfrontalier SMURD 2 prevede o serie de măsuri, printre care reconstrucția și operaționalizarea a două puncte de operare SMURD în municipiul Ungheni și orașul Cantemir, reconstrucția și amenajarea Unităților de Salvatori și pompieri din mun. Ungheni și orașul Cantemir, construcția a patru platforme autorizate de aterizare – decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a 4 spitale din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul, procurarea și dotarea parcului SMURD cu 10 autospeciale de intervenție ”FRAP” și 4 autospeciale de descarcerare grea, pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, precum şi pentru efectuarea lucrărilor de descarcerare şi salvare.

Sursa Foto: IGSU