Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Partenerii externi ai R. Moldova…

Partenerii externi ai R. Moldova investesc în dezvoltarea agriculturii și zonelor rurale în Găgăuzia și Taraclia

78 de proiecte care promovează agricultura și dezvoltarea rurală sunt implementate în localitățile din UTA Găgăuzia și Taraclia. 80 la sută din bugetul necesar este alocat de Uniunea Europeană. 

Un festival regional al covoarelor, o întreprindere de producere a condimentelor și plantelor medicinale sau de cultivare a căpșunilor în sere, construcția unei piețe rurale, amenajarea unor terenuri de joacă, înființarea unei pensiuni turistice cu specific național – sunt doar câteva exemple de proiecte deja implementate de 8 GAL-uri în cadrul programului Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia (SARD).

GAL-urile sunt responsabile de gestionarea dezvoltării locale și reprezintă autoritățile, agenții economici și societatea civilă locală. GAL-urile iau decizii cu privire la delimitarea teritorială a activităților lor, încheie parteneriate oficiale, pregătesc și convin asupra strategiilor locale integrate de dezvoltare rurală, identifică și implementează acțiuni de dezvoltare locală. GAL-urile cuprind teritoriul a 44 de localități rurale din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și localitățile învecinate.

Cele 78 de proiecte fac parte din inițiativa LEADER care a început a fi implementată în regiune cu sprijinul Uniunii Europene, oferite prin programul SARD, implementat de PNUD.

Pentru a realiza cele 78 de proiecte de dezvoltare socio-economică și de mediu a satelor, care au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi, fiecare GAL a beneficiat de 30.000 de euro din partea Uniunii Europene. 20% din bugetul proiectelor sunt acoperite de către GAL-uri, în numerar sau în produse agricole.

Primul program LEADER (Legăturile dintre acţiunile pentru dezvoltarea economiei rurale) a fost inițiat în statele membre ale UE, în anul 1991. Din anul 2013, metoda LEADER, întitulată „Dezvoltarea locală condusă de comunităţi”, a fost extinsă atât în zonele urbane și de coastă, cât și la nivel geografic, fiind implementată, cu asistenţa UE și a altor parteneri de dezvoltare, în țările aflate în perioada de pre-aderare la UE și în țările învecinate.