Principală  —  IMPORTANTE   —   Părinții cer redeschiderea grădinițelor: „Statul…

Părinții cer redeschiderea grădinițelor: „Statul a plasat familiile cu copii preșcolari într-un cadru de risc extrem”

Asociația obștească (AO) Părinți Solidari a inițiat o petiție publică adresată premierului Ion Chicu, ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, ministrului Educației, Igor Șarov, dar și Avocatului Copilului, Maia Bănărescu, prin care solicită redeschiderea instituțiilor preșcolare în condiții de maximă securitate pentru copii și pentru angajații grădinițelor.

„În situația când 52% din familiile cu copii din țara noastră, au drept sursă de venit activitatea salarială, este o adevărată crimă faptul că, autoritățile au ignorat și continuă să ignore problemele apărute în urma adoptării deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale și ulterior a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, care au impact negativ direct asupra familiilor cu copii preșcolari. De facto, statul a plasat familiile cu copii preșcolari într-un cadru de risc extrem, prin faptul că nu asigură părinților posibilitatea de a lasă în siguranță copiii în instituții preșcolare, dar nici nu oferă compensații financiare și garanții de păstrare a locului de muncă”, este menționat în petiție.

În acest context, Asociația înaintează următoarele solicitări către autorități:

  1. Elaborarea unui protocol clar privind redeschiderea și funcționarea grădinițelor în perioada de pandemie și post-pandemie (condiții epidemiologice, număr de copii în grupă, alimentația, proceduri de dezinfectare, aerisire etc).
  2. Redeschiderea instituțiilor preșcolare, cu condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații grădinițelor.
  3. Adoptarea următoarelor prevederi legale:
  • privind identificare resurselor financiare pentru acordarea de îndemnizații/suport financiar, în mărime de cel puțin 50 % din salariu, pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, pe toată perioada nefuncționării grădinițelor (din 11 martie 2020); 
  • privind păstrarea locului de muncă pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, în condițiile nefuncționării instituțiilor preșcolare;
  • privind acordarea de suport financiar echivalent cu coșul minim de consum pentru părinții cu copii preșcolari, care și-au pierdut locul de muncă, pentru toată perioada de declarare a stării de urgență, cât și post stare de urgență, până la redeschiderea instituțiilor preșcolare.

Petiția poate fi semnată AICI.