• Pandemia de COVID-19 vs migrație și remitențe

  Pandemia de COVID-19 vs migrație și remitențe
  31 ianuarie 2021 | 18:30

  Majoritatea persoanelor revenite în timpul pandemiei de COVID-19 în R. Moldova sunt migranți circulari, pe termen scurt (85%), care au lucrat în străinătate în construcție (36%) și îngrijire casnică (27%). În mare parte, cei reveniți intenționează să părăsească R. Moldova în viitorul apropiat (61%), iar 37% intenționează fie să găsească un loc de muncă, fie să înceapă o afacere în R. Moldova.

  Datele, colectate în perioada 23 iulie – 22 septembrie 2020, au fost prezentate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în R. Moldova la finele anului 2020 și sunt parte dintr-un studiu reprezentativ la nivel național privind revenirea migranților în R. Moldova în contextul pandemiei de COVID-19, realizat în parteneriat cu Banca Mondială.

  Profilul persoanelor revenite de peste hotare

  Majoritatea dintre migranții reveniți în perioada de referință (iulie-septembrie 2020) locuiesc în mediul rural (54%), sunt bărbați (57%), având vârsta cuprinsă între 30-39 de ani (35%) și au revenit acasă din state ale Uniunii Europene (72%).

  Bărbații, în mare parte, lucrează peste hotare în domeniul construcțiilor (59%), alți 14% – în domeniul transporturilor, iar majoritatea femeilor revenite prestează servicii de îngrijire (56%), pe locul doi fiind domeniul industrial (9%).

  Intențiile migranților reveniți

  Majoritatea persoanelor revenite intenționează să părăsească R. Moldova în viitorul apropiat (61%), dar în același timp 37% intenționează fie să găsească un loc de muncă, fie să înceapă o afacere în R. Moldova.

  Motive care au determinat revenirea

  Cei mai mulți dintre migranții reveniți au declarat că s-au întors în țară din motive familiale (37%). Alți 22% susțin că le-a expirat durata legală a șederii în țara gazdă, 13% – că sunt în concediu și alți 13% declară că sunt în concediu temporar din cauza pandemiei. Doar 7% dintre cei reveniți acasă în perioada pandemiei și-au motivat întoarcerea în țară prin faptul că și-ar fi pierdut locul de muncă din cauza COVID-19. Alte 7% dintre persoane au declarat că salariul sau programul de lucru le-au fost reduse.

  Majoritatea migranților care s-au întors în R. Moldova în perioada pandemiei – 74% – au primit asistența necesară în procesul de revenire. Odată ajunse în țară însă, unele persoane susțin că au avut parte de atitudine discriminatorie sau ostilă din cauza că se aflaseră în țări cu focare de COVID-19 (19%).

  Impactul COVID-19 asupra bunăstării gospodăriilor

  În cele mai multe dintre gospodăriile din R. Moldova sursa principală de venit sunt remitențele – banii trimiși de peste hotare. Conform studiului realizat de OIM Moldova în parteneriat cu Banca Mondială, în timp ce 26% dintre gospodării au înregistrat o scădere a volumului de remitențe, altele 20% au raportat o creștere a banilor primiți de la rudele lor care lucrează în străinătate, iar 58% nu au resimțit nicio schimbare.

  Cum au evoluat transferurile de mijloace bănești din străinătate în 2020

  Pe parcursul anului 2020, prin intermediul băncilor licențiate, în R. Moldova au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 1,49 miliarde USD – cea mai mare sumă înregistrată în ultimii șase ani. Spre exemplu, în 2019 volumul remitențelor a fost de 1,22 miliarde USD, în 2018 – de 1,26 miliarde USD, iar 1,19 miliarde USD au fost transferați din străinătate în 2017.

  Recordul absolut a fost înregistrat în anul 2008, când valoarea remitențelor a atins cifra de 1,6 miliarde USD. Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, mulți consideră paradoxală această tendință, deoarece toți credeau că în perioada pandemiei remitențele vor scădea și nicidecum nu vor crește. Cum explică expertul această creștere: „Volumul real al remitențelor nu a crescut, ba chiar a înregistrat o ușoară reducere. S-au majorat însă remitențele aduse pe căi oficiale. Astfel, în 2020 volumul remitențelor trimise pe căi oficiale a înregistrat o creștere de 264 milioane USD față de anul precedent. Este cea mai mare creștere a volumului remitențelor din ultimii 12 ani. Ultima dată am avut o creștere anuală mai mare în 2008, când remitențele oficiale au crescut cu 442 milioane USD într-un singur an”.

  Cele mai multe transferuri în 2020 au fost efectuate în euro – 62,1 %, urmate de transferurile în dolari SUA – 35,8%, ruble rusești -2,1%.

  Pe parcursul celor 12 luni ale anului 2020, cei mai mulți bani au fost transferați în luna septembrie (148,9 milioane USD), pe locul doi plasându-se luna decembrie (147,8 milioane USD), urmată de luna iunie (143,2 milioane USD).

  În decembrie 2020, transferurile de mijloace bănești au fost în creștere cu 36,9 la sută comparativ cu decembrie 2019. Conform provenienței geografice, cei mai mulți bani au venit din UE – o pondere de 46,8 %, din CSI – o pondere de 13,6 % și din restul lumii – o pondere de 39,6 %.

  Potrivit OIM, peste 237 mii de familii din R. Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

  Numărul cetățenilor R. Moldova plecați peste hotare

  Datele oficiale arată că, la 1 ianuarie 2020, 742 458 de cetățeni ai R. Moldova erau plecați peste hotare în peste 45 de state, dintre care circa 400 784 sunt femei. Dintre aceștia, 113 237 se află în străinătate de peste 3 ani.

  La finele anului 2019, permise de ședere în statele Uniunii Europene aveau peste 195 de mii de cetățeni moldoveni, conform datelor Eurostat. Cele mai multe permise au fost eliberate de Italia (peste 119 mii), urmată de Spania (16 122) și Germania (12 713), iar cei mai puțini moldoveni cu permise oficiale de ședere în UE se află în Islanda (14 persoane).

  La 1 ianuarie 2021, numărul cetățenilor R. Moldova plecați peste hotare la loc permanent de trai constituie 109 953 de persoane. Cei mai mulți dintre aceștia sunt în Federația Rusă (37 344), Ucraina (26 750), Statele Unite ale Americii (17 026) și Germania (14 025).

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Peste 87 000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore. România a depășit joi, 22 aprilie, pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate, transmite Digi 24. În ultimele 24 de ore…
  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până astăzi, 22 aprilie, 109 899 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în R. Moldova. Dintre acestea, 6088 de doze au fos…
  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore