Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Oh, Sister!” - documentar despre…

„Oh, Sister!” – documentar despre lupta pentru pace a femeilor din Ucraina. Pe 1 martie va fi organizată o proiecție publică a filmului

La un an de începutul agresiunii militare nejustificate a Rusiei în Ucraina, Europe Café, în parteneriat cu Nobel Women’s Initiative și United for Ukraine, a găzduit, pe 25 februarie, proiecția documentarului „Oh, Sister!”. Filmul prezintă istoriile a șase femei din Ucraina care luptă pentru pace și demnitate.

La proiecție au participat ambasadorul UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks și cel al Ucrainei, Marko Shevchenko, care alături de reprezentanții ambasadelor rezidente și oficialii moldoveni au adus un omagiu celor care luptă în Ucraina pentru dreptul lor de a trăi într-un stat independent.

Războiul din Ucraina, dar și acest film documentar, ne convinge, încă o dată, că războiul are și față de femeie. Poveștile celor șase femei ucrainene prezentate în documentar sunt impresionante. Ele sunt eroine adevărate care luptă pentru pace, iar angajamentul lor este o mărturie a speranței și rezistenței. Două treimi din refugiații care au găsit adăpost temporar în Republica Moldova sunt femei, care încearcă să-și continue viața aici de dragul copiilor lor”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

Producătoarea filmului „Oh, Sister!”, Justīne Elferte, spune că „fiecare ucrainean luptă pentru țara sa, pentru libertate, pentru independență și pentru pace. Și, o mare parte din această luptă are loc în afara frontului. Femeile ocupă un loc central în această luptă”.

Filmul „Oh, Sister!” dezvăluie curajul de neclintit al celor care opun rezistență ofensivei ruse. Acesta prezintă poveștile emoționante ale femeilor din Ucraina – juriste, medici, voluntare, conductoare – care au ales să rămână în țara lor, să salveze vieți și să lupte pentru pace și dreptate. Protagonistele documentarului dezvăluie lucruri mai puțin cunoscute, împărtășesc din propria experiență și inspiră prin curajul de care dau dovadă în fiecare zi.

Filmul a fost produs de Nobel Women’s Initiative în parteneriat cu United for Ukraine, în urma călătoriei a trei femei laureate ale Premiului Nobel pentru Pace – Tawakkol Karman din Yemen, Jody Williams din SUA și Leymah Gbowee din Liberia – în regiunile Cracovia, Polonia și Lviv, Ucraina, în iunie 2022.

Filmul „Oh, Sister!”, disponibil online, va fi difuzat și de unele posturi de televiziune naționale, regionale și locale. De asemenea, o proiecție publică a documentarului va fi organizată la 1 martie 2023, începând cu 18.00, în incinta Europe Café (mun. Chișinău, str. Sciusev, 97). Doritorii de a participa la proiecția publică a documentarului sunt rugați să completeze formularul de participare AICI.

Un an de război

La 24 februarie 2023, a fost marcat un an de rezistență a Ucrainei la invazia militară pe scară largă a Rusiei – agresiune care s-a transformat într-o catastrofă umanitară. Milioane de ucraineni, majoritatea femei și copii, au fost nevoiți să-și părăsească casele și să-și găsească refugiu în afara țării lor. R. Moldova este țara cu cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor. Sute de mii de ucraineni, majoritatea femei și copii, au traversat hotarul R. Moldova în căutarea unui loc în siguranță, dintre care aproape 100 000 au rămas în țara noastră. Pe de altă parte, majoritatea ucrainenilor au rămas în țara lor unde continuă să înfrunte forța distrugătoare a războiului.

Un an de război în Ucraina: cum a primit Moldova sute de mii de refugiați