Principală  —  IMPORTANTE   —   Oameni apropiați de PSRM și…

Oameni apropiați de PSRM și Igor Dodon, desemnați în calitate de membri ai Consiliului de Supraveghere al TRM

Academicianul, Victor Borșevici, activistul civic, Dumitru Roibu și antreprenorul Alexandru Verșinin au fost desemnați căștigători la funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al „Teleradio-Moldova”. Decizia a fost luată astăzi, 29 ianuarie, de către Consiliul Audiovizualului în cadrul unei ședințe publice.

Cum au votat membrii CA:

  • Victor Borșevici – 9 voturi;
  • Alexandru Verșinin – 7 voturi;
  • Nicolae Scorpan – 2 voturi;
  • Nae-Simion Pleșca – 0 voturi;
  • Dumitru Roibu – 9 voturi.

Astfel potrivit voturilor acordate de membrii CA, căștigătorii la funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al „Teleradio-Moldova” sunt:

  • Victor Borșevici – academician, profesor universitar. Acesta și-a exprimat susținerea pentru candidatul independent susținut de PSRM Igor Dodon în campania prezidențială din 2020. Acesta a fost ambasador al R. Moldova în China, 2002–2006.  
  • Alexandru Verșinin – a mai participat anterior la concurs. Acesta este fondatorul AO „Start Moldova”; absolvent al Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative (FRISPA/USM).
  • Dumitru Roibu – activist civic. Liderului Mișcării de Tineret ,,Urmașii lui Ștefan”. Anterior, și Roibu și-a exprimat simpatia față de candidatul la alegerile prezidențiale, Igor Dodon. La 2 februarie 2018, președintele Republicii Moldova, în temeiul art. 88 lit. a) a Constituției R. Moldova și a Legii cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, i-a conferit lui Dumitru Roibu „pentru merite deosebite în consolidarea statalității R. Moldova, contribuție substanțială la formarea societății civile și activitate prodigioasă pe tărâm social” Medalia „Meritul Civic”.

Ex-deputatul Nae-Simion Pleșca nu a acumulat niciun vot, iar regizorul Nicolae Scorpan a fost susținut de doi membri ai CA. 

La concursul pentru funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere al „Teleradio-Moldova” au depus dosare de participare Victor Borșevici, Alexandru Verșinin, Nicolae Scorpan, Nae-Simion Pleșca și Dumitru Roibu.

După concursul de astăzi, CS TRM este în componența deplină (9 membri).

În conformitate cu Codul serviciilor media audiovizuale, Consiliul de Supraveghere este responsabil de „activitatea furnizorului public național de servicii media în scopul realizării Caietului de sarcini și, după caz, intervine cu decizii cu caracter de reglementare, aprobă plafonul maxim al creditelor bancare pe care le poate solicita directorul general fără aprobarea Consiliului de supraveghere, aprobă propunerile de modificare a bugetului furnizorului public național de servicii media, ține registrul adresărilor publice, examinează petițiile și sesizările parvenite de la populație și, după caz, prescrie directorului general măsuri obligatorii privind redresarea situației, prezintă Consiliului Audiovizualului raportul anual de activitate până la data de 1 februarie a anului următor celui de gestiune și asigură transparența propriei activități”, potrivit Media-Azi.

Consiliul este constituit din nouă membri, personalități publice cu calificări profesionale în domeniile jurnalismului, dreptului, relațiilor cu publicul, relațiilor internaționale, culturii, cinematografiei, gestiunii financiare și gestiunii întreprinderii comerciale, tehnologiei informației și comunicațiilor, activității academice, mass-mediei, ingineriei.

În componența Consiliului de Supraveghere sunt desemnați cel puțin trei reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, altele decât municipiul Chișinău.