O gravidă, care avea termen de sarcină de 38 de săptămâni, a murit într-un Spital Raional din Moldova

În noaptea de 10 spre 11 octombrie în Spitalul Raional din Cimișlia, o gravidă care avea termen de sarcină de 38 de săptămâni a fost adusă cu ambulanța, unde a fost lăsată sub supraveghere fiind suspectată de o infecție respiratorie acută. Tânăra a murit puțin peste miezul nopții, iar cauza declarată în acest moment ar fi disecție de aortă cu tamponadă acută a cordului, notează sănătateinfo.md

„Gravida a fost adusă pe data de 10 octombrie la ora 17:00 de către serviciul de urgență cu suspecții respiratorii virale acute, cu o temperatură aproape în limitele normei, subfebrilă, cu clinică minoră de cefalee. Medicul de gardă a luat decizia de a rămâne sub supraveghere, având parametrii fiziologici normali. Se afla sub supraveghere în UPU, noaptea era monitorizată, medicul a văzut-o la 1:00 și peste o oră și jumătate ea a decedat. La internare nu a trezit vreo suspecție cu riscuri înalte, de aceea a fost lăsată sub supraveghere. Este o stare nu foarte des întâlnită”, a spus directoarea Spitalului Raional Cimișlia, Mariana Florea.

Nu se cunoaște  dacă în momentul când a fost adusă cu ambulanța femeii i s-ar fi făcut ECG sau alte investigații, ce medici mai exact au văzut-o, însă medicul de gardă nu știa nimic despre starea ei.

„Când a fost adusă la spital cu urgența, doctorul de gardă nu a avut nicio informație despre cine este doamna și de ce este suspectată”, spune Mariana Florea.

Potrivit administrației, pe acest caz a fost formată o comisie, în care sunt implicați și specialiști de la Ministerul Sănătății și anume aceștia ar urma să răspundă la toate aceste întrebări.

Conform specialiștilor în cardiologie, în cazul unei predispuneri de disecției a aortei, sarcina poate provoca dezvoltarea acesteia, iar în acest caz este necesară efectuarea unui examen ecografic al inimii și al aortei. De asemenea, în cazul unei disecații de aortă poate da dureri în piept pacientului, care poate fi confundat cu o suspecție de pneumonie. Anevrismul aortei reprezintă o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu tendința la expansiune și ruptură. Pacienții cu anevrism aortic sunt asimptomatici pentru perioade lungi de timp, afecțiunea fiind descoperită de cele mai multe ori întâmplător, cu ocazia efectuării unor investigații cu alte scopuri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *