O femeie diagnosticată cu gripă porcină și pneumonie bilaterală a decedat

A fost înregistrat primul deces de gripă din acest sezon. Este vorba despre o femeie în vârstă de 54 ani, din municipiul Bălți, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit medicilor, pacienta s-a îmbolnăvit la 8 decembrie, când i-a apărut tusea, febra şi durerile de cap.  Femeia s-a tratat singură, la domiciliu, iar după ce starea bolnavei s-a agravat, pe data de 14 decembrie a fost internată în Spitalul Clinic Municipal Bălți, în stare gravă. În rezultatul analizei de laborator a fost confirmat diagnosticul: Gripa tip A(HINI) și pneumonie bilaterală, fiind prescris tratamentul specific. O zi mai târziu, la 15 decembrie, femeia a decedat.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale atenționează populaţia să se adresese imediat la medic în cazul primelor simptome de răceală, pentru a primi tratamentul corespunzător, fără a recurge la remedii de autotratament.

În cadrul laboratorului virusologic, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, 35 probe, dintre care 3 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripale (2 – A (H1N1) și 1 – A (H3N2)) și 6 probe au fost pozitive la prezența virusurilor respiratorii non-gripale.

Pentru evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire, depistarea precoce a acestora, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute, populația este îndemnată să respecte următoarele reguli:

 • adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
 • izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate – spitalizarea;
 • evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare, în special pentru : femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
 • folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu pentru persoanele, care asistă bolnavii;
 • igiena personală, inclusiv igiena mâinilor;
 • spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
 • acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
 • tocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
 • evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
 • triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
 • acordarea asistenţei medicale la domiciliu de către medicii de familie copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic;
 • profilaxia specifică prin vaccinare a gripei a contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale.

În perioada 1 octombrie 2018 16 decembrie 2018 au fost înregistrate: 10 cazuri gripă, 85 339 cazuri  de infecții virale ale căilor respiratorii superioare  și 4 388 cazuri de infecții respiratorii acute severe.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *