Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O delegație a Congresului Autorităților…

O delegație a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei întreprinde o vizită la Chișinău pentru a afla care sunt rezultatele implementării Foii de parcurs privind democrația locală în R. Moldova

La mai mult de un an de la semnarea Foii de parcurs privind democrația locală în R. Moldova, o delegație a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE) a venit la Chișinău pentru a afla de la reprezentanții administrației publice centrale și locale care sunt rezultatele implementării angajamentelor asumate odată cu semnarea documentului în aprilie 2021 de Guvern și CALRE.

Potrivit Cancelariei de Stat, la ședința de marți, 21 iunie, au participat raportorii CALRE și reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Parlamentului și UTA Găgăuzia, dar și cei ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

La ședință au fost abordate prevederile Foii de parcurs, printre care: continuarea reformelor administrației locale, sporirea resurselor financiare ale autorităților locale, modificarea legislației privind referendumurile locale cu referire la noul Cod electoral pe care îl pregătește Comisia Electorală Centrală pentru a-l prezenta Parlamentului, creșterea capacității manageriale a autorităților locale și salariilor reprezentanților locali.

„Expertiza oferită de CALRE reprezintă un motiv în plus în promovarea descentralizării și creșterii nivelului de autonomie locală în Republica Moldova. Pentru Guvern, este esențial ca toți cetățenii indiferent în ce regiune se află să aibă parte de servicii publice de calitate. De aceea, parteneriatul administrației centrale cu cea locală trebuie să fie fortificat”, a spus Dumitru Udrea.

La rândul său, șefa delegației CALRE, Gunn Marit Helgesen, a menționat că apreciază dialogul constructiv pe care l-a avut cu autoritățile din R. Moldova pe parcursul ultimului an și este încrezătoare că obiectivele Foii de parcurs vor fi atinse. Documentul prevede activități multiple la nivelul autorităților publice ce urmează a fi realizate pentru a asigura funcționarea democrației locale în țară.

Foaia de parcurs reprezintă un instrument pentru punerea în aplicare a recomandărilor CALRE. R. Moldova a semnat Carta Europeană a Autonomiei Locale pe 2 mai 1996 și a ratificat-o pe 2 octombrie 1997. Carta a intrat în vigoare în R. Moldova pe 1 februarie 1998.

Anterior, R. Moldova a fost monitorizată de mai multe delegații ale CALRE, care au generat elaborarea Recomandărilor CALRE 179 (2005) și 322 (2012), Recomandării 411 (2018) și 436 (2019).