Principală  —  IMPORTANTE   —   Numărul cazurilor de infectare cu…

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 este în creștere în Chișinău: „vor fi necesare spații suplimentare în spitale”

În Chișinău se atestă o creștere a numărului cazurilor noi de COVID-19, dar municipiul rămâne în codul verde, a afirmat luni, 4 iulie, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca. Acesta a mai spus că la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii cea de-a doua secție COVID-19 care a fost activată recent este deja plină și vor fi necesare spații suplimentare.

Astfel, potrivit șefului Direcției, capacitățile Spitalului de boli contagioase pentru internarea copiilor infectați cu COVID-19 sunt limitate. Totodată, acesta spune că conducerea Spitalului Valentin Ignatenco a fost anunțată să pregătească mai multe secții pentru activarea graduală în caz de necesitate.

„Vom pregăti și vom avea spațiile necesare, inclusiv cu activarea altor spitale, în cazul creșterii numărului cazurilor de COVID-19. Noi sperăm totuși că acest val, care rămâne unul foarte contagios, să nu fie atât de critic. Astăzi în instituțiile din Chișinău sunt interneți în stare gravă trei pacienți infectați cu COVID. Atenționăm populația în continuare, în măsura posibilității, să țină cont de situația epidemiologică”, a declarat Boris Gîlca.

Și la Maternitatea municipală nr. 2 numărul gravidelor infectate cu COVID-19 este în creștere. Astfel, potrivit funcționarului, au fost internate 11 femei însărcinate, care au fost testate pozitiv la COVID-19, iar alte nouă gravide spitalizate sunt suspecte că s-ar fi infectat.

„Maternitatea municipală internează gravide din toată țara. Am solicitat Ministerului Sănătății să fie activate și alte maternități în regiuni ca să nu punem femeile gravide în dificultate”, a spus Gîlcă.

Potrivit lui Gîlcă, rata de vaccinare anti-COVID în municipiul Chișinău, care este cea mai mare din R. Moldova, este de circa 50%. Dintre aceștia, doar aproximativ 23% și-au administrat doza booster.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat marți, 28 iunie, că în ultimele șapte zile a fost înregistrată o creștere cu 85% a cazurilor de COVID-19. Potrivit ministrei, tot în această perioadă au fost confirmate patru cazuri de deces.

De asemenea, autoritățile din sănătate au dat asigurări că Ministerul Sănătății este pregătit pentru a face față unui nou val de COVID-19.

Publicitate
Publicitate