Principală  —  IMPORTANTE   —   Noile condiții de intrare și…

Noile condiții de intrare și tranzitare a teritoriului Ucrainei pentru cetățenii moldoveni

Ambasada R. Moldova în Ucraina anunță vineri, 17 septembrie, că au fost actualizate condițiile de intrare și tranzitare a teritoriului Ucrainei pentru cetățenii moldoveni. Astfel, începând cu 20 septembrie, cetățenii R. Moldova vor putea intra în Ucraina prezentând la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală care să acopere costul unui eventual tratament COVID-19 și certificatul de vaccinare.

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina prezentând la punctul de trecere a frontierei de stat următoarele documente (emise sau traduse în limba engleză, având ștampila umedă):

  • polița de asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, care poate fi perfectată de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina sau online.
  • certificatul medical (de vaccinare) emis de autoritățile medicale ale R. Moldova ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri împotriva COVID-19 recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit misiunii diplomatice, în cazul în care cetățeanul R. Moldova nu deține certificatul de vaccinare ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19, la punctele de trecere ucrainene se va prezenta unul din următoarele certificate:

  • rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) sau al testării rapide pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuate cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei.
  • De asemenea, la traversarea frontierei pe direcția de intrare în Ucraina, cetățeanul R. Moldova va fi obligat să instaleze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care începe după 72 de ore de la traversarea frontierei. Traversând frontiera pe direcția de intrare în Ucraina cu testul (PCR sau antigen), cetățeanul moldovean trebuie să dispună de polița de asigurare medicală pentru 14 zile, chiar dacă perioada de ședere este mai mică de 14 zile. În cazul în care perioada de ședere va depăși 14 zile, polița de asigurare medicală se va perfecta pentru perioada preconizată pentru ședere.

„Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de polița de asigurare medicală (…) Pentru a evita autoizolarea, cetățeanul R. Moldova trebuie să efectueze pe teritoriul Ucrainei, în timp de 72 de ore de la traversarea frontierei, unul din cele două teste sus-menționate (PCR sau antigen), având rezultatul negativ. În cazul intrării în autoizolare, cetățeanul R. Moldova are posibilitatea de a ieși înaintea expirării celor 10 zile, prin efectuarea unuia din cele două teste sus-menționate (PCR sau antigen), având rezultatul negativ”, se arată în nota informativă a misiunii diplomatice.

Prevederi privind tranzitarea teritoriului Ucrainei

Începând cu ziua de 20 septembrie 2021, tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri poate fi realizată de către cetățenii moldoveni în baza unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul, etc.).

Aceștia trebuie să prezinte la punctul de trecere ucrainean polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

  • rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau
  • rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau
  • certificatul medical (de vaccinare) emis de autoritățile medicale ale R. Moldova ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19, cu vaccinurile recunoscute de OMS.