Principală  —  IMPORTANTE   —   Noile abonamente pentru transportul public…

Noile abonamente pentru transportul public din Chișinău vor putea fi achiziționate de sâmbătă. Cine va beneficia de călătorii gratuite

Sursa foto: chisinau.md

Primăria Municipiului Chișinău anunță că de sâmbătă, 25 iunie 2022, noile abonamente pentru călătoria cu transportul public municipal, troleibuz și autobuz, vor putea fi achiziționate la punctele din rețeaua „Moldpresa” și la parcurile de troleibuze și autobuze.

„Primăria invită cetățenii să procure abonamente, în special abonamentele pe termen lung. Astfel, bugetul dumneavoastră, care este alocat transportului, nu va fi afectat în niciun mod”, a afirmat primarul capitalei, Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă. Edilul a mai spus că au loc discuții cu instituțiile financiare pentru ca cetățenii să poată procura abonamente în rate.

Din 1 iulie 2022, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală și în suburbii, va fi de 6 lei.

Prețul unui abonament lunar va fi de:  

  • 234 de lei – pentru o lună;
  • 594 de lei – pentru trei luni;
  • 972 de lei – pentru șase luni.

„În cazul unui abonament lunar, două călătorii pe zi vor costa câte 3,9 lei, atât în troleibuz, cât și în autobuz.

Două călătorii zilnice cu abonamentul pentru jumătate de an, vor costa 2,6 lei fiecare, iar dacă numărul de călătorii crește până la șase pe zi, atunci prețul respectiv, va scădea sub doi lei”, potrivit Primăriei.

Totodată, mai multe categorii de persoane vor beneficia de tarife preferențiale sau de călătorii gratuite:

Elevii, studenții, pensionarii pentru limita de vârstă, angajații în sistemul educației, capii familiilor cu mulți copii și ai familiilor monoparentale, vor beneficia de facilități la procurarea abonamentelor.

Potrivit responsabililor din cadrul Primăriei, categoriile de persoane care beneficiază de călătorii gratuite sunt:

  • copiii cu vârsta de până la șapte ani;
  • elevii claselor I-IV;
  • pensionarii pentru limita de vârstă;
  • persoanele cu dizabilități;
  • funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră);
  • carabinierii care se află în deplasări de serviciu;
  • membrii gărzii populare înregistrați în municipiul Chișinău (care se deplasează în interes de serviciu cu insignă, legitimație și cu purtarea brasardei);
  • cetățenii decorați cu distincția de stat „Ordinul Republicii”, Eroii Uniunii Sovietice, persoane decorate cu odinele „Slava” de trei grade;
  • veteranii de război și persoanele cu diferite grade de dizabilitate;
  • cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău;
  • angajații Inspectoratului Ecologic de Stat;
  • colaboratorii Serviciului de Stat de Curieri Speciali;
  • aleșii locali;
  • persoanele supuse represiunilor politice;
  • ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.

„Suntem într-o etapă de tranziție și conform decizie Consiliului Municipal, Direcția Transport, în comun cu subdiviziunile Consiliului, urmează să elaboreze un regulament în cadrul căruia să prevedem toate procedurile de distribuire și modul de utilizare a abonamentelor. Până la momentul respectiv, conform dispoziției primarului general, persoanele cu dizabilități și pensionarii vor putea călători gratuit în transportul public doar cu prezentarea legitimației care conferă statutul. Până la elaborarea regulamentului – aproximativ 3 luni de zile”, a declarat șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache.

Potrivit Primăriei, „tarifele pentru călătoriile în transportul public din municipiul Chișinău nu au fost modificate din anul 2009, în timp ce cheltuielile pentru întreținerea rețelei de transport au crescut în fiecare an”.

Abonamentele pentru elevi și studenți vor fi tipărite și emise începând cu luna august, fiind valabile de la începutul anului de studii 2022-2023.

Elevilor claselor I-IV li se vor elibera abonamente anuale în cadrul instituțiilor de învățământ în care studiază, personalul din domeniul medical – la Direcția Generală Asistenţă Medicală și Socială (DGAMS), personalul din domeniul învățământului – la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS), iar capii de familii cu mulți copii și de familii monoparentale – la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGPDC).

Adresele de unde pot fi procurate abonamentele sunt indicate pe site-ul Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație.