• „Noi plutim”: Cât de pregătit este sistemul medical din R. Moldova pentru o eventuală criză provocată de coronavirus

  „Noi plutim”: Cât de pregătit este sistemul medical din R. Moldova pentru o eventuală criză provocată de coronavirus
  17 martie 2020 | 15:59

  În timp ce autoritățile declară că sunt pregătite să facă față noului tip de coronavirus, fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco și fostul secretar general de stat, Boris Gîlca, sunt de o altă părere. În opinia acestora, starea de urgență trebuia declarată mai devreme, spitalele trebuiau să fie fortificate cu echipamente necesare, inclusiv pentru serviciul de terapie intensivă, iar autoritățile trebuie să informeze populația transparent și să asigure cetățenii cu suficiente teste pentru depistarea virusului. 

  Cetățenii au nevoie de transparență

  „Ei permanent se justifică, dar e normal să zică lucrurilor pe nume. Într-o situație de criză, cel mai puternic element care consolidează societatea este transparența. Faptul că tot încearcă să spună că totul e bine, îi pune pe oameni în gardă”, consideră fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco.

  În opinia fostei ministre, autoritățile trebuie să fie transparente atunci când oferă informații despre cum fac față situației și să prezinte, totodată, detalii despre cazurile confirmate, cum ar fi vârsta, sexul și localitatea de unde vin persoanele infectate, așa cum se întâmplă, de fapt, și la nivel internațional.

  R. Moldova duce lipsă de aparate pentru ventilare artificială?

  În prezent, în R. Moldova au fost confirmate 29 de cazuri de infecție cu virusul COVID-19, majoritatea pacienților fiind internați la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Deși susține că în acest spital există boxe de izolare pentru pacienții infectați, fostul secretar general de stat al ministerului Sănătății, Boris Gîlca, declară că aceste boxe nu prevăd ca blocurile să fie cu terapie intensivă, fapt ce a condus la internarea unor pacienți în alte spitale, cum ar fi de exemplu Spitalul Clinic Republican. În opinia lui Gîlca, plasarea pacienților bolnavi în alte spitale este o „iresponsabilitate”.

  „Părerea experților, profesioniștilor în domeniu și epidemiologilor este că pentru coronavirus trebuie să avem spitale izolate. Plasarea bolnavilor în secție de terapie intensivă în spitale cu multe profiluri este o greșeală epidemiologică. A fost ușor cu 2-3 pacienți, dar ce va fi când vom avea zeci sau sute? Trebuie să avem câteva spitale izolate și să le fortificăm capacitățile. Poate ar fi trebuit inițial să colectăm echipamente de terapie intensivă care nu sunt folosite în alte spitale și să le transferăm la spitalele izolate. Acești bolnavi nu trebuie plasați în spitale multiprofil”, susține Boris Gîlca, doctor în științe medicale și conferențiar universitar. 

  În opinia acestuia, autoritățile ar fi trebui să fortifice și să creeze servicii noi de reanimare și terapie intensivă la următoarele spitale „strategice”:

  • Spitalul „Toma Ciorbă”
  • clinica nr. 2 a spitalului MSMPS (fostul spital feroviar)
  • spitalul pentru bolnavii TBC din Vorniceni
  • la necesitate pentru zona Nord – fostul spital feroviar din Bălți

  „Trebuie fortificate capacitățile serviciilor de terapie intensivă și reanimare pentru că aceste capacități pe care le avem acum pot fi ușor depășite în momentul în care vom avea un flux sporit de bolnavi în stare critică”, spune Gîlca.

  „Pregătiți urgent pentru utilizare spitalul nou TBC din Vorniceni”

  Această opinie a fost făcută publică anterior și de fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco. Încă la 10 martie, aceasta a făcut un apel către autorități, menționând că este nevoie pregătirea urgentă a spitalului nou de la Vorniceni, care dispune de 240 de paturi și sistem de ventilare specială. 

  „Nu este dat în exploatare, dar se poate de emis o decizie de Guvern care ar face excepție. E necesar doar în mod urgent de schimbat conducta de apă care vine spre clădire – are un debit foarte mic și ajunge greu la et. 3 din cauza diametrului mic al țevilor. Se poate de schimbat în câteva zile. Personalul va face naveta cu autocare care vor circula din Chișinău”, a declarat ministra.

  „Problema e cu paturile de reanimare”

  Fostul secretar general de stat, Boris Gîlca mai consideră că instituirea situației de urgență ar fi trebuit să fie realizată mai devreme, iar autoritățile ar fi trebuit să se mobilizeze mai devreme.

  Vedem exemplul altor țări cu sisteme medicale puternice care au fost depășite, chiar și China, doar că ei s-au mobilizat. Vedem ce se întâmplă și în Italia. Astăzi am putea avea aceeași situație, pentru că autoritățile, cu regret, nu au publicat cu exactitate câte aparate de ventilație artificială avem, nu ca număr, dar care sunt funcționale. Totodată, s-a spus că avem 500 de paturi de terapie intensivă, dar asta nu înseamnă că fiecare pat are lângă el aparat de ventilare artificială. Estimările mele și datele pe care le cunosc, e că avem, în cel mai bun caz, circa 150 de aparate funcționale. Acesta este un număr limitat comparativ cu populația R. Moldova. Ne ciocnim cu o decizie întârziată a autorităților de a fortifica acest domeniu”, spune Gîlca.

  Cifra de 500 de paturi este vociferată și de fosta ministră Nemerenco, care spune însă că în practică lucrurile nu sunt chiar așa: „În darea de seamă a ministerului Sănătății sunt în jur de 500 de paturi de reanimare în toată țara, dar asta este o gogoașă mare, pentru că nu fiecare pat este suplinit și cu aparate de ventilare”.

  Cât ține de resursele umane, Boris Gîlca declară că „situația este sub control”. Potrivit acestuia, resursele umane sunt mobilizate pe intern, iar ulterior, eventual, se poate apela la cadre medicale din alte instituții sau la cadrele medicale care s-au pensionat.

  Cred că autoritățile își fac treaba bine. Chiar și cu anumite întârzieri, dar au fost declanșate acțiuni benefice”, concluzionează fostul secretar general de stat.

  Lipsa testelor

  Atât Gîlca, cât și Nemerenco spun că autoritățile trebuie să facă rost de cât mai multe teste pentru că cele pe care le acum nu sunt suficiente. Fosta ministră spune că cu cât mai multe persoane de contact sau venite direct din focare vor fi testate, cu atât mai multe rezultate pozitive vor fi și respectiv, cu cât mai multe cazuri noi vor fi depistate, la care li se vor aplica imediat măsuri necesare de izolar.

  „În momentul de față autoritățile nu localizează focarele. Medicul de familie trebuie să sune în fiecare zi și să încerce să definească primele simptome ale pacienților. Greșeala este că oamenii care s-au întors din focare directe nu au făcut nicio testare”, spune Nemerenco.

  Totodată, fosta ministră spune că ar fi apelat cu o solicitare către guvernul Republicii Populare Chineze pentru a solicita un eventual ajutor.

  „Aș cere un expert în epidemiologie și unul în clinică, pentru că noi plutim. Noi ne informăm, dar la nivel de tratament și epidemiologie ne bazăm pe competențele pe care le avem în baza cunoștințelor legate de alte maladii”, spune Nemerenco.

  Într-un final, în pofida stării actuale a sistemului medical, fosta ministră și fostul secretar general de stat fac un apel către cetățeni să respecte recomandările autorităților.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  O femeie de 73 de ani este în stare gravă, internată în secția Reanimare a Spitalului Clinic Bălți, după accidentul din Elizaveta, care a avut loc joi, 13 mai. Informația a fost oferită pentru ZdG de purtătoare…
  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Octavian Țîcu. „Curtea a…
  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin

  În ultimele 24 de ore au fost administrate 13 857 de doze de vaccin, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cu prima doză au fost vaccinate 11 692 de persoane, iar cu a doua – 2 165.
  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin

  Delegația de la Chișinău în Comisia Unificată de Control a condamnat acțiunile abuzive ale structurilor paramilitare din Zona de Securitate care au provocat moartea bărbatului din Ștefan Vodă

  Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control a condamnat acțiunile abuzive ale structurilor paramilitare din Zona de Securitate care au provocat moartea bărbatului din Ștefan Vodă. Membrii Comisiei Unif…
  Delegația de la Chișinău în Comisia Unificată de Control a condamnat acțiunile abuzive ale structurilor paramilitare din Zona de Securitate care au provocat moartea bărbatului din Ștefan Vodă

  COVID-19 în R. Moldova: 14 decese și 213 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Alte 213 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 14 decese au fost înregistrate joi, 13 mai, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, două sunt de de import: 1-Turcia, 1- Italia. Numărul total de teste efe…
  COVID-19 în R. Moldova: 14 decese și 213 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID, înregistrate în ultimele 24 de ore