Principală  —  IMPORTANTE   —   „Noi plutim”: Cât de pregătit…

„Noi plutim”: Cât de pregătit este sistemul medical din R. Moldova pentru o eventuală criză provocată de coronavirus

Imagine-simbol

În timp ce autoritățile declară că sunt pregătite să facă față noului tip de coronavirus, fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco și fostul secretar general de stat, Boris Gîlca, sunt de o altă părere. În opinia acestora, starea de urgență trebuia declarată mai devreme, spitalele trebuiau să fie fortificate cu echipamente necesare, inclusiv pentru serviciul de terapie intensivă, iar autoritățile trebuie să informeze populația transparent și să asigure cetățenii cu suficiente teste pentru depistarea virusului. 

Cetățenii au nevoie de transparență

„Ei permanent se justifică, dar e normal să zică lucrurilor pe nume. Într-o situație de criză, cel mai puternic element care consolidează societatea este transparența. Faptul că tot încearcă să spună că totul e bine, îi pune pe oameni în gardă”, consideră fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco.

În opinia fostei ministre, autoritățile trebuie să fie transparente atunci când oferă informații despre cum fac față situației și să prezinte, totodată, detalii despre cazurile confirmate, cum ar fi vârsta, sexul și localitatea de unde vin persoanele infectate, așa cum se întâmplă, de fapt, și la nivel internațional.

R. Moldova duce lipsă de aparate pentru ventilare artificială?

În prezent, în R. Moldova au fost confirmate 29 de cazuri de infecție cu virusul COVID-19, majoritatea pacienților fiind internați la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Deși susține că în acest spital există boxe de izolare pentru pacienții infectați, fostul secretar general de stat al ministerului Sănătății, Boris Gîlca, declară că aceste boxe nu prevăd ca blocurile să fie cu terapie intensivă, fapt ce a condus la internarea unor pacienți în alte spitale, cum ar fi de exemplu Spitalul Clinic Republican. În opinia lui Gîlca, plasarea pacienților bolnavi în alte spitale este o „iresponsabilitate”.

„Părerea experților, profesioniștilor în domeniu și epidemiologilor este că pentru coronavirus trebuie să avem spitale izolate. Plasarea bolnavilor în secție de terapie intensivă în spitale cu multe profiluri este o greșeală epidemiologică. A fost ușor cu 2-3 pacienți, dar ce va fi când vom avea zeci sau sute? Trebuie să avem câteva spitale izolate și să le fortificăm capacitățile. Poate ar fi trebuit inițial să colectăm echipamente de terapie intensivă care nu sunt folosite în alte spitale și să le transferăm la spitalele izolate. Acești bolnavi nu trebuie plasați în spitale multiprofil”, susține Boris Gîlca, doctor în științe medicale și conferențiar universitar. 

În opinia acestuia, autoritățile ar fi trebui să fortifice și să creeze servicii noi de reanimare și terapie intensivă la următoarele spitale „strategice”:

  • Spitalul „Toma Ciorbă”
  • clinica nr. 2 a spitalului MSMPS (fostul spital feroviar)
  • spitalul pentru bolnavii TBC din Vorniceni
  • la necesitate pentru zona Nord – fostul spital feroviar din Bălți

„Trebuie fortificate capacitățile serviciilor de terapie intensivă și reanimare pentru că aceste capacități pe care le avem acum pot fi ușor depășite în momentul în care vom avea un flux sporit de bolnavi în stare critică”, spune Gîlca.

„Pregătiți urgent pentru utilizare spitalul nou TBC din Vorniceni”

Această opinie a fost făcută publică anterior și de fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco. Încă la 10 martie, aceasta a făcut un apel către autorități, menționând că este nevoie pregătirea urgentă a spitalului nou de la Vorniceni, care dispune de 240 de paturi și sistem de ventilare specială. 

„Nu este dat în exploatare, dar se poate de emis o decizie de Guvern care ar face excepție. E necesar doar în mod urgent de schimbat conducta de apă care vine spre clădire – are un debit foarte mic și ajunge greu la et. 3 din cauza diametrului mic al țevilor. Se poate de schimbat în câteva zile. Personalul va face naveta cu autocare care vor circula din Chișinău”, a declarat ministra.

„Problema e cu paturile de reanimare”

Fostul secretar general de stat, Boris Gîlca mai consideră că instituirea situației de urgență ar fi trebuit să fie realizată mai devreme, iar autoritățile ar fi trebuit să se mobilizeze mai devreme.

Vedem exemplul altor țări cu sisteme medicale puternice care au fost depășite, chiar și China, doar că ei s-au mobilizat. Vedem ce se întâmplă și în Italia. Astăzi am putea avea aceeași situație, pentru că autoritățile, cu regret, nu au publicat cu exactitate câte aparate de ventilație artificială avem, nu ca număr, dar care sunt funcționale. Totodată, s-a spus că avem 500 de paturi de terapie intensivă, dar asta nu înseamnă că fiecare pat are lângă el aparat de ventilare artificială. Estimările mele și datele pe care le cunosc, e că avem, în cel mai bun caz, circa 150 de aparate funcționale. Acesta este un număr limitat comparativ cu populația R. Moldova. Ne ciocnim cu o decizie întârziată a autorităților de a fortifica acest domeniu”, spune Gîlca.

Cifra de 500 de paturi este vociferată și de fosta ministră Nemerenco, care spune însă că în practică lucrurile nu sunt chiar așa: „În darea de seamă a ministerului Sănătății sunt în jur de 500 de paturi de reanimare în toată țara, dar asta este o gogoașă mare, pentru că nu fiecare pat este suplinit și cu aparate de ventilare”.

Cât ține de resursele umane, Boris Gîlca declară că „situația este sub control”. Potrivit acestuia, resursele umane sunt mobilizate pe intern, iar ulterior, eventual, se poate apela la cadre medicale din alte instituții sau la cadrele medicale care s-au pensionat.

Cred că autoritățile își fac treaba bine. Chiar și cu anumite întârzieri, dar au fost declanșate acțiuni benefice”, concluzionează fostul secretar general de stat.

Lipsa testelor

Atât Gîlca, cât și Nemerenco spun că autoritățile trebuie să facă rost de cât mai multe teste pentru că cele pe care le acum nu sunt suficiente. Fosta ministră spune că cu cât mai multe persoane de contact sau venite direct din focare vor fi testate, cu atât mai multe rezultate pozitive vor fi și respectiv, cu cât mai multe cazuri noi vor fi depistate, la care li se vor aplica imediat măsuri necesare de izolar.

„În momentul de față autoritățile nu localizează focarele. Medicul de familie trebuie să sune în fiecare zi și să încerce să definească primele simptome ale pacienților. Greșeala este că oamenii care s-au întors din focare directe nu au făcut nicio testare”, spune Nemerenco.

Totodată, fosta ministră spune că ar fi apelat cu o solicitare către guvernul Republicii Populare Chineze pentru a solicita un eventual ajutor.

„Aș cere un expert în epidemiologie și unul în clinică, pentru că noi plutim. Noi ne informăm, dar la nivel de tratament și epidemiologie ne bazăm pe competențele pe care le avem în baza cunoștințelor legate de alte maladii”, spune Nemerenco.

Într-un final, în pofida stării actuale a sistemului medical, fosta ministră și fostul secretar general de stat fac un apel către cetățeni să respecte recomandările autorităților.