Noi distincții de stat oferite de Igor Dodon

Cu prilejul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, președintele Igor Dodon a semnat un decret prin care a conferit distincții de stat unui grup de medici din diferite instituții medicale din țară. Potrivit președinției, medicii decorați „s-au remarcat prin muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție la perfecționarea procesului curativ-profilactic, înalt profesionalism”. 

Patru medici au primit ordinul „Gloria Muncii”, câte șase medici au primit medalia „Meritul Civic” și Medalia „Nicolae Testemițanu” iar doi au primit titlul onorific „Om Emerit”:

Ordinul „Gloria Muncii”:
– MANEA Vladimir, medic la Institutul de Medicină Urgentă. Pe parcursul activității s-a manifestat ca un specialist competent, calificat, organizator excelent, care contribuie la dezvoltarea serviciului de asistență urgentă populației. Acordă suport metodologic și consultativ cadrelor medicale tinere din domeniu.
– MASTAK Dumitru, șef al Centrului Municipal de Dializă Chișinău. Pe parcursul activității a realizat peste 24 de operații de transplant renal, a asistat la 63 de asemenea intervenții, la 41 de prelevări de rinichi în calitate de medic urolog transplantolog, este autorul a 5 monografii, 4 brevete de invenții și peste 50 de articole științifice.
– TCACI Eleonora, vicedirector al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. A început activitatea în anul 1980, medic de categorie superioară, posedă cunoștințe profesionale profunde, permanent își perfecționează cunoștințele, participînd la diverse cursuri de calificare și conferințe.
– VETRILĂ Viorel, director interimar al Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie, municipiul Chișinău, doctor în medicină
Activează în domeniu mai bine de 20 de ani, pe parcursul activității şi-a ridicat nivelul de perfecţionare frecventînd cursuri de reciclare în republică şi în afara ţării.

Medalia „Meritul Civic”:
– AVĂDĂNII Radu, medic la Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, municipul Chișinău, coordonator de transplant, medic anesteziolog-reanimatolog. A contribuit la depistarea și menținerea a 53 de donatori, ceea ce a făcut posibilă inițierea transplantului de ficat și relansarea transplantului renal, în rezultat fiind salvate mai multe vieți.
– BUGA Iulia, asistentă medicală la Spitalul Clinic Republican. Activează din anul 2003 în secția chirurgie cardiacă a viciilor dobîndite, categorie superioară, responsabilă, dedicată profesiei și cu o mare capacitate de muncă.
– CAUȘ Zinaida, asistentă medicală superioară la Spitalul Republican al Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare a Cancelariei de Stat. Se manifestă ca o persoană conștiincioasă, dînd compătimire față de pacienți, îndeplinind cu atenție indicațiile prescrise de medicii specialiști și respectînd cu strictețe etica și deontologia medicală.
– COJUHARI Victor, medic la Spitalul Raional Rîbnița, medic-oncolog de categorie superioară
Activează în domeniu mai mult de 35 de ani, are capacități organizatorice profesionale, acordă consultații și ajutor practic medicilor tineri, participă activ la seminarele și conferințele petrecute în republică.
– MUTRUC Pavel, medic la Spitalul Clinic Municipal Bălți. Activează mai mult de 40 de ani în calitate de medic ortoped-traumatolog, posedă cele mai avansate metode de diagnostic și tratament, s-a remarcat prin capacități intelectuale și organizatorice deosebite.
– TANURCOV Vasilii, medic la Spitalul Raional Ceadîr-Lunga. Activează în domeniu aproximativ 50 de ani, medic de vocație, manifestă responsabilitate și profesionalism, posedă abilități de comunicare, tratînd cu multă căldură și respect pacienții.

Medalia „Nicolae Testemițanu”:
– ANTOCI Lilian, șef de secție la Institutul Oncologic, doctor în medicină
Activează în domeniu mai mult de 30 de ani, în calitate de chirurg-oncolog, efectuează intervenții chirurgicale de o complexitate majoră la pacienții afectați de cancer gastric a organelor cavității abdominale.
– GORELCO Tatiana, șef de secție la Institutul Mamei și Copilului, doctor în științe medicale. Activează în domeniu mai mult de 30 de ani, pe parcursul activităţii de muncă s-a manifestat ca un specialist de o înaltă calificare, implementează modalităţi şi tehnici noi în diagnosticarea și tratamentul bolilor alergice la copii și îşi perfecţionează continuu cunoştinţele în domeniu.
– MOLDOVAN Ina, șef de secție la Spitalul Clinic Militar Central Activează mai mult de 18 ani în domeniul ocrotirii sănătății, un specialist de înaltă calificare, cu abilități de a determina prioritățile, ceea ce permite a soluționa problemele dificile.
– SIRIC Ala, vicedirector al Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii, doctor în medicină. Activează în domeniu mai bine de 26 de ani, autor a 34 de lucrări științifice de specialitate, dînd dovadă de profesionalism, spirit organizatoric și inteligență.
– SOLONARI Rodica, șef de secție la Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin”
Permanent este preocupată de perfecționarea tehnologiei formelor extemporale din farmacie. Paralel cu lucrul practic activează în calitate de asistent universitar. Lucrările de laborator la tehnologia medicamentelor în farmacie le efectuează la cel mai înalt nivel, cu aplicarea noilor metode de preparare a medicamentelor și cu implicarea studenților în activitatea secției pe care o conduce.
– URECHE Svetlana, medic la Institutul de Cardiologie. Clinician experimentat, manifestă dorință permanentă de aprofundare a cunoștințelor, ceea ce i-a permis să asigure asistență medicală la nivelul cel mai înalt. În timpul activității a combinat lucrul practic cu perfecționarea continuă a nivelului profesional prin multiple specializări în domeniul cardiologiei.

Titlul onorific „Om Emerit”:
– ANDREEV Vasilii, profesor-consultant la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițamu”, doctor habilitat în medicină. Activează mai mult de 60 de ani în domeniul ocrotirii sănătății, autor a 185 publicații științifice, toate acestea fiind o sursă de instruire și inspirație pentru studenți și medici. A contribuit substanțial la dezvoltarea și perfecționarea serviciilor medicale geriatrice specializate în Republica Moldova.
– VASILACHE Galina, șef de secție la Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui. Promovează importanța donării voluntare și sistematice de sînge și componența sanguină întru salvarea de vieți omenești.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. ivancelgroaznic

  Dodon se pune bine cu medicina. Presimte co sa aiba nevoie de asistentsa medicala cit de curind. Shio asigurat shi transplant de sinzhe, shi Institutsia mama shi copilu, shi medicina militara, ca nu so shti cind shi de unde vine opleuha pe la spate. ashe cai bine sa te pui la punkt cu medicina din toata respublika.

 2. Traian Harașosfetiuc

  Îi recomand tovarășuliu președinte promulgarea ordinului Pavlik Morozov pentru trădarea Patriei
  în favoarea Federației Ruse. Laureatul ordinului cu numărul unul să fie însuși președintele Dodon.

 3. Le Jucticier

  Cred că ideea cu Pavlik Morozov nu-i rea, dar totuși s-a învechit. Instituirea
  Ordinului Gândacului de Colorado în grad de cavaler cu panglica aceleiși
  gănganii îmi pare mai potrivită. În rest, meritele și primul decorat să rămâie
  aceleași și același.

 4. Bolșevic

  Cea mai bună idee ar fi instituirea Ordinului Antalia în grad de cavaler cu
  stea și semilună. Președintele Dodon și familia se vor tolăni pe nisipul alb
  de la Antalia, iar ceilalți sărăcuții măcar să se consoleze cu tinicheaua!
  Poate c-o să le fie mai ușor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *