Motivul pentru care crește nivelul apei în râul Nistru

Nivelul apei râului Nistru este din nou în creștere și perturbă graficul de circulație a punctelor vamale de tip debarcader. Deși acest lucru poate da bătăi de cap oamenilor, șeful Direcției Hidrologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de stat susține că este un lucru pozitiv creșterea nivelului apei pe teritoriul țării noastre și că momentan nu ne paște nici un pericol.

Contact de ZdG, Valeriu Cazac, șeful Direcției Hidrologie, a menționat că creșterea nivelului apei în râul Nistru este cauzată de precipitațiile abundente care au avut loc anterior în munții Carpați, or Nistrul are alimentare în proporții de 70% din Carpați.

„Ploile au format o scurgere de viitură, care a fost tranzitată prin nodul hidrocentralei de la Novodnistrovsk, într-o cantitate de până la 700 metri cubi pe secundă”, a spus Valeriu Cazac.

Potrivit șefului Direcției Hidrologie, ridicarea nivelului apei râului Nistru nu prezintă nici un pericol pentru că apa se scurge în limita albiei minore și nu se revarsă în luncă.

„Este pozitiv că avem apă în Nistru, iar lipsa apei este de fapt o tragedie. Apa din râu și revărsarea este o normă naturală. Ceea ce a făcut lumea care a îngrădit râul cu diguri, este o anomalie antropică care și-a pus amprenta asupra ecologiei ecosistemului râului Nistru. Trebuie să ne bucurăm ca cât mai multă apă să rămână pe teritoriul R. Moldova”, a conchis Valeriu Cazac.

Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *