Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Motivul pentru care Candu a…

Motivul pentru care Candu a amânat votul pentru modificarea Constituției

Foto: sputnik.md

Votul pentru includerea vectorului european în Constituție a fost amânat, asta după ce mai multe fracțiuni parlamentare au menționat că nu vor susține această inițiativă. După aproape două ore de dezbateri în Parlament, Andrian Candu a menționat că votul este amânat, în speranța că deputații se vor răzgândi și vor susține acest proiect.

Proiectul a fost prezentat de la tribuna Parlamentului de Andrian Candu: „Nu va fi doar un mesaj politic, dar vor fi prevederi juridice care vor avea un impact legal, ceea ce înseamnă că fiecare instituție și funcționar în acest stat se va concentra pe ceea ce înseamnă integrare europeană”, a menționat Andrian Candu.

Deputata Maria Ciobanu a menționat că prin această inițiativă Partidul Democrat nu vrea decât să se mențină la putere. Andrian Candu a declarat însă că nu este nimic că partidul din care face parte își dorește să fie la guvernare. Răspunsul a nemulțumit-o însă pe deputata PLDM, care a adăugat că PD nu vrea să ajungă la guvernare pentru a face ceva pentru cetățeni, ci pentru a se îmbogăți, or pe parcursul mandatelor de deputați, mai mulți aleși ai poporului și-au crescut averile.

„După 9 ani de guvernare, de ce nu mergeți să întrebați cetățenii dacă vor ca în Constituție să fie stipulat acest lucru? Ați ieși cu un refrendum și așa ar fi onest și cinstit”, a spus deputatul socialist Vlad Batrâncea. Acesta a mai precizat că în cazul chestiunilor de interes național, Constituția prevede că trebuie consultată și opinia cetățenilor.

Întrebarea l-a indignat pe Candu, care a declarat că de fapt președintele Igor Dodon a încălcat deja de patru ori Constituția. Întrebat de ce nu se organizează un referendum, președintele parlamentului a declarat că deputații reprezintă cetățenii, respectivă nu se încalcă Constituția.

„La concret, Constituția nu trebuie formată din emoții și dorințele unor grupuri de itnerese. Constituția e legea fundamentală a țării. Dvs aveți o componență a Curții Constituționale (CC) absolut supusă dvs. De  ce nu ați mers prin CC? Consultația cu cetățenii este normă europeană, dl Candu. Cele mai importate întrebări mereu Europa cere să fie consultate cu cetățenii. De ce deodată ați venit în Parlament? Formularea juridică în ce constă? De ce trebuie numaidecât de introdus noțiunea de integrare europeană în Constituție?”, a întrebat Vladimir Voronin

De cealaltă parte, președintele Parlamentului a precizat că dacă în Constituție scrie că integrare europeană reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare al țării, legile care urmează a fi aprobate de Parlament, politicile statului, dar și comportamentul funcționarului vor fi îndreptate spre integrarea europeană. Răspunsul nu l-a mulțumit însă pe liderul comuniștilor.

În timpul dezbaterilor, PSRM a părăsit plenul Parlamentului, iar fracțiunea PLDM a menționat că va părăsi și ea sala de ședințe înainte de procesul de vot. Ulterior, după aproape două ore de dezbateri, Candu a declarat că votul este amânat: „Mă arăt foarte dezamăgit de cele întâmplate astăzi aici, deoarece confruntarea politică şi frustrările au prevalat faţă de interesul naţional al Republicii Moldova. Deoarece  uneori se spune că înţelepciunea vine în ceasul al 12-lea şi că uneori oamenii poate mai dorm o noapte cu ideea, eu propun în mod regulamentar votul să fie amânat pe săptămâna viitoare”.

Din grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de modificare și completare a Constituției au făcut parte doar două partide: PDM și PPEM.

Anterior, mai mulți analiști au calificat drept o „chesiune electorală” acest proiect al democraților și o „demagogie pro-europeană”, deoarece, la modul practic, guvernarea demonstrează ignoranță față de Uniunea Europeană.

Foto: sputnik.md