Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldovenii care au muncit sau…

Moldovenii care au muncit sau muncesc legal în Grecia vor beneficia de pensie din acest stat: Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Grecia intră în vigoare din 1 ianuarie 2023

Sursa foto: Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă și Republica Cipru

Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova şi Republica Elenă, semnat la Chișinău la 8 septembrie 2021, intră în vigoare la 1 ianuarie 2023, potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS). Astfel, potrivit acordului, cetățenii R. Moldova care lucrează sau au lucrat legal în Grecia vor putea beneficia de pensie din acest stat, la atingerea vârstei de pensionare. Acest lucru va fi valabil și pentru cetățenii Greciei care desfășoară sau au desfășurat o activitate legală de muncă și în prezent domiciliază pe teritoriul țării noastre.

„Conform Acordului, cetățenilor Republicii Moldova precum și cetățenilor Republicii Elene li se garantează dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaș, pensie de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensie și indemnizație de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională din partea statului unde a lucrat legal.

Astfel, persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze de pensie indiferent de locul unde vor domicilia în viitor, fiecare stat aplicând legislația națională în domeniu stabilirii prestațiilor sociale, pensia fiind transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment”, anunță CNAM.

Acordul prevede, printre altele, procedura de totalizare a perioadelor de asigurare care permite cetățenilor R. Moldova, care au lucrat legal în Grecia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizați în statul nostru, să obțină dreptul la pensie, calculată proporțional perioadelor de contribuție în R. Moldova, dar să nu beneficieze de alocație socială. Acordul este valabil pentru o perioadă nedeterminată.

Casa Națională de Asigurări Sociale susține că în prezent implementează prevederi ale 14 acorduri internaționale în domeniul securității sociale bazate pe principii de proporționalitate, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.

Potrivit CNAS, sunt semnate, de asemenea, acorduri internaționale în domeniul securității sociale bazate pe principii de proporționalitate cu Republica Italiană și, respectiv, cu Regatul Spaniei, care, la momentul actual nu sunt intrate în vigoare.

Acordul în domeniul securității sociale între R. Moldova şi Republica Elenă și Aranjamentului Administrativ pentru aplicarea Acordului a fost semnat, la Chișinău, pe 8 septembrie 2021 de către ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, și ministrul de Externe al Greciei, Nikos Dendias.

Potrivit autorităților de la Chișinău, scopul final al tratatului este ca cetățenii R. Moldova care au muncit în Republica Elenă, la atingerea vârstei de pensionare să beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate să fie asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Cetățenii R. Moldova care au muncit sau muncesc în Grecia vor beneficia de pensie din acest stat. R. Moldova și Republica Elenă au semnat un Acord în domeniul securității sociale

În noiembrie 2021, Acordul în domeniul securității sociale cu Grecia a fost ratificat de Parlamentul de la Chișinău, iar în septembrie 2022 a fost ratificat de către Parlamentul Greciei.