Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mitropolitul Basarabiei va putea beneficia…

Mitropolitul Basarabiei va putea beneficia de pașaport diplomatic. Deputații au susținut proiectul de lege

Foto: Mitropolia Basarabiei

Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor va putea beneficia de pașaport diplomatic. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat joi, 29 decembrie, de Parlament. La propunerea Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, proiectul a fost votat în două lecturi.

Documentul propune includerea Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor în lista persoanelor care, „în virtutea funcției deținute sau specificului atribuțiilor exercitate, întreprind multiple deplasări în interes de serviciu peste hotarele țării și pot beneficia de pașaport diplomatic”.

Potrivit autorilor, patru deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, proiectul de lege a fost elaborat în strictă conformitate cu interesele statului și necesităților subiecților ce beneficiază de dreptul de a dispune de pașaport diplomatic.

Proiectul de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte a fost susținut de 55 de deputați.

433.2022.ro by Ziarul de Gardă on Scribd

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri, 28 decembrie, avizul la proiectul de lege pentru modificarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.

În cadrul ședinței Executivului, ministra de Interne, Ana Revenco, a declarat că prin acest proiect se va elimina „elementul discriminator față de conducătorul Mitropoliei Basarabiei în raport cu Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, care deja deține dreptul de a obține pașaport diplomatic”.

„Guvernul atrage atenția asupra principiului suveranității, potrivit căruia fiecare stat decide de sine stătător asupra categoriilor de persoane deținătoare de pașapoarte diplomatice. În speță, statul oferă sprijin cultului care reprezintă convingerile religioase ale majorității cetățenilor țării și, respectiv, poate acorda privilegiul obținerii pașaportului diplomatic inclusiv conducătorilor cultelor religioase ale majorității cetățenilor țării.

Totodată, conchidem că stabilirea expres a titularilor pașapoartelor diplomatice este prerogativa exclusivă a Parlamentului. Acesta fiind în drept să extindă sau să reducă lista acestora atunci când consideră necesar”, a declarat Revenco.

Mitropolia Autonomă a Basarabiei activează în cadrul Bisericii Ortodoxe Române şi are reşedinţa la Chişinău. A fost reactivată în 1992.

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir deține pașaport diplomatic din 1994.