Mitropolia Chișinăului vrea să preia în gestiune Arcul de Triumf

Dat fiind faptul că Arcul de Triumf din centrul capitalei este într-o stare degradabilă și nu este luat la evidență de nici o structură municipală sau de stat, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a venit cu propunerea ca edificiul să fie introdus în lista monumentelor ocrotite de stat, pentru ca să-l preia în gestiune.

Într-un comunicat al Mitropoliei se arată că aceasta vrea să își asume responsabilitatea gestionării monumentului istoric și să identifice mijloace necesare pentru restaurarea acestuia. Biserica Ortodoxă vine cu rugămintea ca Arcul de Triumf să fie introdus ca obiectiv în patrimoniul național, suplimentar la cele 718 monumente ocrotite de stat care sunt prevăzute în hotărârea de Guvern nr. 740 din anul 2002.

„De la 1989, Bisericia Ortodoxă din Moldova întodeauna și-a manifestat interesul față de patrimoniul spiritual al țării, fie că este vorba de restaurarea monumentelor istorice, vestigii ale culturii și spiritualității noastre pe aceste meleaguri, fie că este vorba despre repararea, consolidarea ori construirea unor biserici noi, catedrale și alte monumente ale identității culturale și naționale”, scrie în comunicatul de presă.

Mitropolia s-a autosesizat în urma unui reportaj difuzat de ProTV, unde se arată că monumentul se ruinează, iar autoritățile nu știu cui îi aparține edificiul și ce instituție ar trebui să se ocupe de renovări.

Arcul de triumf din Chișinău a fost construit acum 174 de ani, pe axa de simetrie a ansamblului arhitectural ce cuprinde Catedrala Nașterii Domnului, Clopotnița acesteia, Piața Marii Adunări Naționale și Palatul și paraclisul mitropolitan, care se aflau pe locul actualei clădiri a Casei Guvernului.

Foto: ro.wikipedia.org

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *