Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministrul Muncii: „În facturile pentru…

Ministrul Muncii: „În facturile pentru luna decembrie, pentru multe familii, compensațiile vor fi mai mari decât pentru luna noiembrie”

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, susține că pe parcursul lunii decembrie autoritățile au „îmbunătățit” metodologia de calcul a categoriei de vulnerabilitate energetică a cetățenilor, astfel fiind „restabilită echitatea în sistem”.

Potrivit ministrului, „modificările care au fost făcute sunt în favoarea consumatorilor” și „în facturile pentru luna decembrie, pentru multe familii, compensațiile vor fi mai mari decât pentru luna noiembrie”. Declarațiile au fost făcute în debutul ședinței Guvernului din 21 decembrie, organizată la Ștefan Vodă.

„Pe parcursul acestei luni au fost făcute mai multe îmbunătățiri la metodologia de calcul a categoriei de vulnerabilitate. În special, este vorba despre calculul bugetului casnic pentru familiile cu copii mici. În metodologia veche, familiile cu copii care primeau indemnizați pentru concediul de maternitate erau defavorizate pentru că indemnizația venea într-o sigură lună, iar ea, de fapt, acoperea patru lunii. De aceea, această indemnizație este împărțită la patru în calculul venitului gospodăriei.

De asemenea, a fost micșorat pragul de cheltuieli pentru categoria medie de la 20% la 15%. Cu alte cuvinte, gospodăriile pentru care energia reprezintă 15% și mai mult din venitul disponibil vor primi cel puțin categoria medie. Toate familiile care după venituri au fost declarate non vulnerabile vor fi cel puțin în categoria scăzută.

De asemenea, am introdus și filtre pentru evitarea fraudei, pentru blocarea familiilor care nu-și declară veniturile. Este vorba despre persoane economic active, care au un consum de energie mare li care nu declară deloc venituri. Pentru aceste familii, în baza metodologiei, nu se va aplica o categorie mai înaltă decât cea medie.

Totodată, au fost luate anumite decizii pentru consumatorii debranșați de la energia termică. (…) Pentru acești consumatori vor fi aplicate compensații maxime. Am decis acest lucru să fie universal, indiferent de categoria de vulnerabilitate a acestor consumatori. Dacă după noua metodologie va fi un consum mai mic decât după vechea metodologie, atunci compensația va fi medie.

(…) Modificările care au fost făcute pe parcursul lunii decembrie sunt în favoarea consumatorilor. În facturile pentru luna decembrie, pentru multe familii, compensațiile vor fi mai mari decât pentru luna noiembrie”, a explicat ministrul muncii, Marcel Spatari, în debutul ședinței Guvernului din 21 decembrie.

Data de 24 decembrie este termenul limită pentru depunerea cererilor pentru cei care nu au solicitat încă compensații în baza categoriei de vulnerabilitate care este atribuită de sistemul informațional pentru luna decembrie. Potrivit ministrului Muncii, înregistrarea va continua pe parcursul întregii perioade reci.

Cabinetul de miniștri a aprobat, pe 23 noiembrie, volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Astfel, în cazul gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum, iar prețul final va fi de:

– 1450 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 1700 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 1950 lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 2500 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

De asemenea, va fi compensat tariful la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.