Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Meteorologii prognozează temperaturi pozitive. Cum…

Meteorologii prognozează temperaturi pozitive. Cum va fi vremea în următoarele zile

Foto: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

Serviciului Hidrometeorologic de Stat informează că în perioada 29 ianuarie -5 februarie se vor înregistra valori termice, în general, peste cele specifice acestei perioade.  Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează că mersul pe gheață este periculos.

Potrivit meteorologilor, începând de astăzi, 29 ianuarie, se vor înregistra temperaturi de la +3 până la +10 grade. Meteorologii estimează pentru următoarele patru săptămâni valori termice în general peste cele specifice acestui interval, pe întreg teritoriul țării.

„Zilele acestea, temperaturile vor fi ridicate pentru acestă perioadă, dar nu e nimic neobișnuit pentru amplasare geografică a Republicii Moldova”, ne-a comunicat  Lidia Treșcilo, șef Direcție Meteorologie.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează că topirea gheții pune în pericol viața celor aflați pe aceasta. Pentru evitarea tragediilor, salvatorii îndeamnă pescarii să nu pescuiască la copcă, iar maturii să monitorizeze strict copiii pentru a nu le permite jocul în preajma lacurilor și râurilor din țară.  În cazul în care sunt observate persoane căzute sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să apeleze în mod de urgență Serviciul 112. Mersul și aflarea pe lacurile înghețate este sigur, doar în cazul în care grosimea stratului de gheață este mai mare de 8 cm, în alte circumstanțe oamenii se pot prăbuși cu ușurință sub apă. 

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcaș , de la începutul anului nu a fost înregistrat niciun caz de înec.

Foto: meteo.md