Mesajul președintei R. Moldova, la 30 de ani de la bătălia de la Tighina: „Aducem un omagiu tuturor celor care au luptat pentru țara noastră în războiul de pe Nistru și celor care s-au jertfit pentru viitorul pașnic al R. Moldova”

Astăzi, 19 iunie, se împlinesc 30 ani de la evenimente de la Tighina, când Armata a 14-a a Federaţiei Ruse şi separatiştii au atacat, inclusiv cu tancuri, forţele constituţionale militare şi de poliţie ale R. Moldova. În acest context, președinta R. Moldova Maia Sandu a postat un mesaj pe Facebook în care a adus un omagiu tuturor celor care au luptat pentru țara noastră.
„Comemorăm astăzi trei decenii de la luptele de pe platoul Varnița-Tighina, cea mai tragică pagină a războiului din 1992. Ne amintim cu recunoștință de eroii căzuți pentru apărarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, și ne înclinăm în fața veteranilor care au stat la straja tânărului nostru stat. Aducem în acest mod un omagiu tuturor celor care au luptat pentru țara noastră în războiul de pe Nistru și celor care s-au jertfit pentru viitorul pașnic al Republicii Moldova. Suntem datori să păstrăm vie memoria acelor zile de foc, ca o garanție că vom face tot ce ne stă în putere pentru a nu mai admite vărsări de sânge pe această bucată de pământ. Este un legământ necesar mai ales acum, când un nou război s-a dezlănțuit chiar la hotarele noastre, făcând victime, aducând distrugere și durere. Suntem o țară pașnică și vrem să trăim în pace și liniște. Doar în pace și doar împreună vom putea construi o țară prosperă, o societate în care oamenii cu opinii diferite să poată trăi în bună înțelegere și respect reciproc, cu credință în viitor. Ne dorim acest lucru pentru ambele maluri ale Nistrului – o Moldovă liberă și democratic”, se arată în mesajul postat de către președinta țării.
Bătălia de la Tighina a avut loc între 19 iunie și 22 iunie 1992, între forțe ale poliției și unităților noi-formate ale armatei Republicii Moldova, pe de-o parte și garda Republicii Moldovenești Nistreene, Armata a 14-a de gardă sovietică și voluntari ruși și ucraineni pe de altă parte.
Pe 21 iulie 1992 preşedintele rus de atunci, Boris Elţin, şi preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, semnează la Moscova acordul de încetare a focului care a pus capăt confruntărilor armate dintre Chişinău şi Tiraspol, nu însă şi celor de ordin politic sau economic.
Bătălia s-a încheiat odată cu intervenția trupelor armate ruse de partea forțelor separatiste schimbând raportul forțelor de partea ultimei, după ce anterior forțele combinate moldovene ocupaseră orașul parțial până la Nistru.
Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, şi-au pierdut viața aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, alți 300 au fost răniți.