• COVID-19

  298 cazuri confirmate 15 cazuri de recuperare 2 decese
 • Mesaj suedez pentru R. Moldova

  Mesaj suedez pentru R. Moldova
  16 februarie 2020 | 10:45

  Anul 2019 a marcat a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic, când Suedia, împreună cu Polonia, a inițiat acest parteneriat în cadrul UE, devenind un partener puternic pentru țările din regiune. Pe măsură ce am sărbătorit primii 10 ani împreună, am avut timp să reflectăm asupra succeselor noastre comune. Multe au fost, dar multe mai urmează să fie realizate!

  Relațiile dintre Suedia și R. Moldova le depășesc pe cele din cadrul Parteneriatului Estic. Prima noastră cooperare a început în 1996, prin intermediul Agenției de Dezvoltare Sida. De-a lungul anilor, cooperarea noastră pentru dezvoltare, împreună cu Moldova, a avut succes. Aș menționa doar câteva exemple: în prezent, se observă o mișcare către o societate în care există mai multă egalitate între bărbați și femei, acestea având șanse egale să crească și să se dezvolte ca indivizi și cetățeni activi; sesizăm o îmbunătățire a protecției împotriva violenței în familie; dezvoltarea întreprinderilor turistice, IT, textile și industria vinurilor la scară mică; sporirea cunoștințelor și a gradului de conștientizare a provocărilor și a soluțiilor de mediu; îmbunătățirea administrării impozitelor și sporirea veniturilor fiscale.
  Sunt trei domenii în care văd nevoia unui angajament mai solid din partea Guvernului R. Moldova:

  1. Implicarea societății civile și cultivarea unui peisaj mediatic liber și pluralist sunt esențiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice și trebuie asigurate, inclusiv în contextul R. Moldova. Iată de ce lucrăm cu organizațiile societății civile. Obiectivul este de a sprijini dezvoltarea internă a organizațiilor locale independente din diferite domenii și de a le ajuta să contribuie mai bine la edificarea unei societăți democratice deschise. În egală măsură, mass-media și jurnaliștii trebuie să poată și să li se permită investigarea și raportarea liberă a realității.
  2. Suedia se așteaptă la o performanță reală a conducerii R. Moldova în reforma sectorului justiției, în dezvoltarea unor procese democratice solide și în lupta împotriva corupției. Nu poate fi supraevaluată importanța unei funcții judiciare, a unor instituții statale de încredere și previzibile și a unei acțiuni puternice împotriva corupției. Este esențială atragerea investițiilor și creșterea veniturilor din impozitul de stat care pot facilita creșterea bunăstării în societate. Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă dedicate și oneste și va urmări îndeaproape progresul, dar suntem pregătiți, de asemenea, să ne revizuim angajamentul dacă rezultatele tangibile nu vor fi vizibile.
  3. Progresele în dezvoltarea societății moldovenești sunt frânate de infrastructura învechită, de insecuritatea energetică și de provocările serioase de mediu. Toate aceste domenii au nevoie de acțiuni guvernamentale, de investiții și există mai multe modalități de a interacționa cu comunitatea internațională din acest domeniu. Suedia este unul dintre inițiatori și cel mai mare donator bilateral al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) – un fond constituit din mai mulți donatori, care finanțează proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice, de tratare a apei și a apelor uzate, iluminatul stradal, gestionarea deșeurilor și transportul urban. Moldova este eligibilă pentru sprijinul E5P, iar proiectele sunt în derulare la Chișinău și Bălți. Implementarea tehnologiilor moderne este calea de urmat pentru a oferi R. Moldova moduri ecologice de generare a căldurii și energiei și să-și asigure independența energetică.

  În calitate de ministru al Cooperării pentru Dezvoltare Internațională, în ultimul an, am vizitat mai multe țări partenere din Estul Europei și mă bucur că a venit rândul Moldovei. Obiectivul Parteneriatului Estic și al cooperării suedeze pentru dezvoltare este ca țările din parteneriat să se apropie de UE. Integrarea în UE este esențială pentru Moldova în contextul dezvoltării democrației, statului de drept, deschiderii și pluralismului, precum și pentru o dezvoltare economică durabilă. În prezent, oferim sprijin Moldovei în eforturile sale de integrare europeană prin programe în trei domenii-cheie: 1) dezvoltare economică; 2) democrație, drepturile omului, statul de drept; 3) mediu și schimbările climatice.

  Pentru o eficiență continuă a cooperării noastre, trebuie să fim siguri că relația noastră cu Guvernul R. Moldova se bazează ferm pe valorile noastre comune privind drepturile omului, statul de drept, democrația și buna guvernare. Acestea sunt întrebări pe care le voi adresa în timpul întâlnirilor mele în Moldova.

  Vedem că pluralismul în participarea politică are o importanță deosebită. Nu în ultimul rând, ar trebui încurajată participarea mai multor femei, precum și a minorităților, la toate nivelurile. Au fost făcuți pași importanți pentru o reprezentare mai egală și salutăm creșterea numărului de femei alese în alegerile de anul trecut, precum și modificările pentru a o facilita. Aceste progrese trebuie protejate și dezvoltate.

  Ca și actor principal în procesul de cooperare internațională pentru dezvoltare, Suedia este prezentă în R. Moldova, deoarece considerăm că țara are un potențial enorm, iar această cooperare ne avantajează pe toți. Muncind împreună, contribuim la o lume mai bună și mai sigură. Dedicația pe care Suedia o simte în oamenii din Moldova, în efortul lor de a moderniza și consolida societatea este autentică și de neclintit.

  Prin urmare, să privim înapoi la parteneriatul nostru îndelungat și să profităm de ceea ce am învățat. Să nu ne eschivăm de la viitoarele provocări. Convingerea mea fermă este că, dacă Moldova reușește cu reformele sale, cetățenii R. Moldova și ai UE vor avea doar de beneficiat.

  Peter Eriksson, ministrul Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare 
  MAIL AUTOR
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  „Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat zborul pentru mâine, iar escrocii intenționat au adunat oamenii în aeroport astăzi, ca să-și bată joc de ei”, este reacția premierului Ion Chicu la faptul că 22…
  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  Reprezentanții aeroportului unde au rămas blocați cei 220 de moldoveni azi, le-au distribuit alimente. De asemenea, vor primi locuri unde să doarmă. „Au organizat acum reprezentanții aeroportului unde să dorm…
  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Un profesor de boli infecțioase din Coreea de Sud a explicat că sunt șanse mici ca noul coronavirus să poată fi transmis prin aer, însă în anumite situații acest lucru poate fi posibil, relatează Asian Boss, ci…
  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Criza cauzată de noul coronavirus a creat un val de solidaritate în R. Moldova. Câteva companii s-au mobilizat și au făcut donații importante pentru spitalele și cadrele medicale din țară.
  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Un raport al Institutului Einaudi identifică dată estimativă a sfârșitului situației de urgență. Luni, 30 martie, în Italia, toți, unii mai mult, alții mai puțin, se întreabă: când se vor termina toate acestea?…
  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este unica instituție care, în baza deciziilor aprobate de către Comisa Situații Excepționale, poate organiza curse charter pentru a aduce cetățenii…
  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”