Medicamente periculoase în casa fiecăruia

În Europa se discută foarte mult despre efectele secundare ale vaccinurilor. Mulți oameni se tem să se vaccineze, dar nici măcar nu bănuiesc ce pericole se ascund printre medicamentele pe care le au acasă la ei.
Locuitorii din țările europene, inclusiv Lituania, Letonia și Estonia, sunt serios îngrijorați de faptul că vaccinurile vectoriale disponibile — AstraZeneca și Johnson & Johnson — provoacă riscul formării cheagurilor de sânge. Conform datelor oficiale, cazurile de tromboembolism sunt extrem de rare, dar daunele aduse reputației celor doi producători menționați și vaccinării, în general, sunt enorme.
Oficialii și experții spun că beneficiile vaccinării depășesc toate neajunsurile, iar riscul de tromboză din cauza vaccinurilor este minim. Se știe că o amenințare similară poate veni și de la alte medicamente bine cunoscute. Mai mult decât atât, de regulă, majoritatea oamenilor nu știu că printre medicamentele pe care fiecare le are acasă există și dintre acelea care, în anumite condiții, pot provoca reacții adverse grave și boli periculoase.
Ce alte medicamente pot provoca tromboză și care sunt pericolele analgezicelor, antipireticelor și antidepresivelor? Despre aceasta l-am întrebat pe Rimas Yankunas, specialist în biomedicină, doctor în științe, lector la Institutul de Fiziologie și Farmacologie al Universității din Lituania.
Cheaguri misterioase de sânge
Datele din Marea Britanie arată că riscul de tromboză cu trombocitopenie (CTT) după Vaxzevria și Covishield vaccin (producător – AstraZeneca) este de aproximativ un caz la 250.000 de vaccinați, în timp ce în UE — un caz la 100.000 de persoane vaccinate. Cu alte cuvinte, există un anumit risc, deşi foarte mic. Există și alte medicamente care reprezintă o amenințare similară.
„Există medicamente care sunt utilizate pe scară largă și care cresc riscul formării cheagurilor de sânge? – Fără îndoială, există astfel de medicamente”, susţine Rimas Yankunas. — În opinia mea, cel mai izbitor exemplu de apariție a unor astfel de riscuri în secolul nostru sunt consecințele care apar după tratamentul hormonal (HRT). În ciuda utilizării pe scară largă a acestei terapii în țările dezvoltate, există o serie de factori negativi care duc la dezvoltarea trombozei și acest lucru trebuie studiat foarte atent.”
A fost realizat un studiu amplu cu implicarea a aproximativ un milion de femei. S-a stabilit că există riscul unei astfel de probleme, care este destul de serios.
Vorbind despre alte medicamente bine cunoscute, Yankunas menționează, de asemenea, anumite anticoagulante. Ultimul exemplu este paradoxal.
„În 2014, Agenția Europeană pentru Medicamente a analizat riscul bolilor tromboembolice asociate contraceptivelor hormonale. S-a ajuns la concluzia că riscul depinde de compoziția medicamentului, dar s-a stabilit în mod clar că riscul formării cheagurilor de sânge după administrarea acestora poate crește de mai multe ori. Pentru ilustrare, putem da un exemplu destul de paradoxal. Heparina – un anticoagulant bine cunoscut, care, după cum arată experiența, reduce riscul formării cheagurilor de sânge. Cu toate acestea, puțini oameni cunosc că, în cazuri foarte rare, acest medicament poate provoca tromboză”, notează el.
Antiinflamatoare
Specialistul lituanian susține că absolut toate medicamentele pot provoca reacții adverse, într-o formă sau alta. Dacă vorbim despre medicamentele obișnuite, pe care majoritatea oamenilor le au acasă, unele dintre acestea, cu utilizare prelungită și necorespunzătoare, pot agrava în mod semnificativ starea de sănătate, susține specialistul. Unele medicamente provoacă ulcere gastrice, altele – boli de rinichi, ba chiar și infertilitate.
„În ceea ce privește ulcerul de stomac, există multe medicamente care pot înrăutăți starea de sănătate. În primul rând, este vorba despre steroizi și analgezice nesteroidiene. Voi enumera câteva, cele care sunt cumpărate de cele mai dese ori: Ibuprofen, Acid acetilsalicilic, Naproxen. De asemenea, putem menționa corticosteroizii Dexametazona și Prednisolonul. Trebuie subliniat faptul că problemele grave cu aceste medicamente apar dacă sunt luate mult timp. Din acest motiv, utilizarea pe termen lung a ultimelor două medicamente este periculoasă”, susţine farmacologul.
Apropo, steroizii, utilizați pe larg și cu succes în cazul coronavirusului sever, astăzi din nou sunt în topul știrilor datorită situației din India. În această țară mulți bolnavi de COVID-19 s-au confruntat cu mucormicoza – așa-numita „ciupercă neagră”. Aceasta este o boală agresivă care poate afecta mucoasa nazală, plămânii și chiar creierul la persoanele cu imunitatea slăbită. Pe de o parte, steroizii ameliorează inflamația pulmonară și împiedică sistemul imunitar să provoace daune suplimentare organismului atunci când reacționează excesiv la coronavirus, în același timp, slăbind imunitatea și sporind nivelul zahărului din sânge. Această slăbire a sistemului imunitar poate duce la apariția mucormicozei.
„De asemenea, toate aceste medicamente, utilizate necorespunzător și disproporționat de lung au un efect negativ asupra rinichilor, prin urmare, persoana trebuie să fie foarte atentă”, spune Rimas Yankunas.
Reacții alergice
Șocul anafilactic este o stare gravă care afectează întreg organismul și poate provoca moartea, dacă omul nu primește îngrijire medicală adecvată. Unul dintre principalii alergeni care duc la anafilaxie sunt medicamentele. Anume medicamentele, mult mai des decât alte substanțe, duc la afecțiuni grave. 10-20% din toate cazurile de șoc anafilactic se termină cu deces.
„Sunt cazuri foarte rare, dar se întâmplă și ele. Cel mai mare risc reprezintă anumite antibiotice. De exemplu, Benzilpenicilina. Despre acest preparat s-a scris destul de mult. Dar, în același timp, trebuie să înțelegem că unele persoane pot avea acest șoc din cauza unei înțepături de albine. Există oameni a căror sensibilitate la un anumit alergen este foarte mare”, spune expertul.
Specialistul a enumerat și alte câteva medicamente care pot provoca o reacție similară. O atenție deosebită trebuie acordată antibioticelor: Penicilină, Ampicilină, Bicilină și altele. La fel și anestezicelor – Propofol, Ketamină, Tiopental; precum și inhibitorilor utilizați în tratamentul hipertensiunii arteriale — Enalapril, Captoril și alte medicamente.
Sedativele — o cale sigură spre dependența nesănătoasă
Rimas Yankunas subliniază că, în Lituania, 3-4 la suta din populație primește în fiecare zi medicamente din clasa benzodiazepinelor care sunt substanțe psihotrope cu efect hipnotic, anxiolitic (reduce anxietatea), miorelaxant și anticonvulsiv. Potrivit lui, acest procent este foarte mare: medicamentul poate provoca dependență periculoasă.
„Conform regulilor, acest medicament poate fi administrat câteva săptămâni – nu mai mult, dar vedem că 3% dintre persoane îl iau zilnic. Dacă este administrat mai mult timp, efectul pozitiv slăbește și persoana devine dependentă de medicament. Nu mai poate întrerupe consumul acestuia. După ce efectul medicamentului scade, omul încearcă să renunțe, dar este foarte dificil să facă acest lucru. Anxietatea revine în forță. Se creează un cerc vicios. Cu alte cuvinte, nu trebuie să abuzați de acest medicament — este foarte periculos”, avertizează farmacologul.
Material de pe Новая Газета-Балтия