Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Mecanismul 2%. Marii beneficiari: veteranii…

Mecanismul 2%. Marii beneficiari: veteranii MAI și FISC, fundația „Miron Shor” și Asociația Procurorilor

Foto: sualumnai.it

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a publicat raportul statistic pentru desemnarea procentuală în anul 2018 pentru perioada fiscală 2017. Astfel, 28 388 de persoane fizice au donat 2% din impozitul pe venit, în sumă totală de peste 6,49 milioane de lei, către organizații neguvernamentale sau entități religioase.

Ca și anul trecut cel mai mare beneficiar al donațiilor de 2% a devenit Asociația Obștească a Veteranilor şi Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, care a încasat 1,69 milioane de lei, cu 316 mii lei mai mult față de anul trecut.

Pe locul doi în topul beneficiarilor se află Fundația „Miron Shor”, care a adunat donații de peste 472 de mii de lei. Anul trecut, aceeași fundație a primarului de Orhei, Ilan Șor, care poartă numele tatălui său, Miron Șhor, a reușit să adune doar 282 de lei, fiind pe locul 255 printre beneficiarele legii 2%.

Peste 231 de mii de lei a încasat în urma desemnării de 2% și Asociația veteranilor și pensionarilor Inspectoratului Principal de Stat „UNI-M”, iar Asociația Procurorilor din R. Moldova a 118 mii lei.

Sume ce depășesc 100 de mii de lei au mai reușit să adune Fundaţia pentru Dezvoltarea Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, Asociaţia Obştească „Societatea Cernobîl din raionul Şoldăneşti” și Asociaţia Obştească „FORUM”.

Fundația „Renato Usatîi” a fostului primar de Bălți și lider al Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a reușit să adune prin mecanismul 2% doar 269 de lei.

În total, în 2018, au fost validate 25 519 desemnări în sumă de 5,63 milioane lei pentru 393 de beneficiari. 2 869 de desemnări, în sumă de 0,9 milioane lei, nu au fost validate.

Printr-un comunicat, SFS anunță că sumele desemnate au fost trasferate de Ministerul Finanţelor către beneficiari la data de 18 septembrie 2018.

Anul 2017 a fost primul an în care, în Republica Moldova, persoanele fizice plătitoare de impozite au putut redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă.