Principală  —  IMPORTANTE   —   Măsurile care pot fi luate…

Măsurile care pot fi luate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova pe perioada celor 60 de zile de stare de urgență în sectorul energetic

R. Moldova se confruntă începând de joi, 20 iauarie, cu stare de urgență după ce, potrivit Guvernului de la Chișinău, Gazprom a respins cererea de amânare a plății avansului pentru gazele naturale și a avertizat că există riscul ca începând cu ziua de vineri, 21 ianuarie, să ne fie tăiat gazul.

Propunerea de instituire a stării de urgență a venit din partea Guvernului și are la bază raportul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale privind necesitatea declarării stării de urgenţă. În raport se menționează că „insuficiența gazelor naturale afectează direct și imediat securitatea statului și al cetățenilor”. 

Conform documentului adoptat, pe perioada stării de urgenţă, toate deciziile vor fi luate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova, care va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a unui șir de măsuri.

Lista măsurilor care pot fi adoptate de CSE pe perioada stării de urgență:

1) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;
2) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
3) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;
4) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:
– informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; 
– familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;
– introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
5) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
6) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;
7) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;
8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.

Dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Guvernul a anunțat că grupul rus Gazprom a respins solicitarea Republicii Moldova de a reprograma plata pentru gazele din ianuarie, obligând autorităţile să declare stare de urgenţă în sectorul energetic.

La 18 ianuarie curent, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost informat de către Gazprom că acesta a remis notificare către Moldovagaz, potrivit căreia în cazul în care Moldovagaz nu va achita 50% din costul gazelor naturale contractate pentru luna ianuarie (63 de milioane de dolari), Gazprom va demara acțiuni privind sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu 21 ianuarie, ora 8:00.

Conform contractului încheiat între Moldovagaz și Gazprom, SA „Moldovagaz” în calitate de cumpărător trebuie să achite sau să transfere până la data de 20 a fiecărei luni plata pentru consumul gazelor naturale furnizate consumatorilor în luna precedentă precum și costul a 50% din volumul estimat sau prognozat a fi furnizat consumatorilor în luna curentă.