Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Marcarea a 105 ani de…

Marcarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. La Ialoveni au fost dezvelite busturile lui Ion Inculeț și al lui Alexandru Marghiloman, în prezența mai multor oficiali de la București

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, și omologul său de la București, Ion-Marcel Ciolacu, au participat la ceremonia de dezvelire a busturilor lui Ion Inculeț și al lui Alexandru Marghiloman. Evenimentul a avut loc la Ialoveni, în ziua când se împlinesc 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. La eveniment au mai fost prezenți deputați din Parlamentul R. Moldova și reprezentanți ai autorităților publice locale din R. Moldova și din România.

Șeful Legislativului, Igor Grosu, a accentuat rolul important pe care l-au avut fostul premier al României, Alexandru Marghiloman, și primul președinte al Sfatului Țării, Ion Inculeț, în procesul de unire a Basarabiei cu România.

„Acești doi înaintași ne-au oferit o lecție de curaj. Dincolo de viziunile doctrinare diferite, Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț au luat o decizie istorică. De aceea, eu vă doresc, ne dorim nouă, clasei politice, ca, la momentul potrivit, să avem caracter și hotărâre să luăm decizii istorice. Pentru că n-o facem pentru noi, o facem pentru copiii noștri”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Oficialul român a afirmat că România „va fi acolo unde o cheamă datoria și vocea sângelui, România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”, iar toți decidenții de la București „nu vor avea liniște până când trupul acestei țări nu se va vindeca definitiv de boala rusească”.

„Astăzi, ne bucurăm din suflet pentru Unire, dar nu trebuie să uităm niciodată sacrificiile și greutățile imense care au fost depășite pentru acest ideal. Unirea Basarabiei cu România nu a fost deloc ușoară. Din 1812, când Basarabia a fost smulsă, cu forța din trupul Moldovei, generații întregi au trăit și au murit pe ambele maluri ale Prutului cu Unirea în suflet. (…) Dar au fost oameni luminoși, care au continuat să lupte, și care au folosit inteligent oportunitățile oferite de vremuri pentru a-și urma obiectivul suprem”, a declarat Ciolacu.

Astăzi se împlinesc 105 ani de la momentul Unirii Basarabiei cu Regatul României, ca urmare a votării, de către Sfatul Țării de la Chișinău, la 27 martie 1918, a Declarației de Unire.