• MĂR și HoReCa vor organiza o acțiune prin care își vor manifesta dezacordul față de ultima decizie a CNESP: „Vrem să lucrăm în regim normal”

  MĂR și HoReCa vor organiza o acțiune prin care își vor manifesta dezacordul față de ultima decizie a CNESP: „Vrem să lucrăm în regim normal”
  Sursa foto: facebook.com/entouragerestaurant/
  13 ianuarie 2021 | 15:58

  Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova (MĂR) a anunțat miercuri, 13 ianuarie, că împreună cu reprezentanții sectorului HoReCa vor organiza o acțiune, prin care își vor manifesta dezacordul și nemulțumirea față de ignoranța autorităților în raport cu domeniul pe care îl reprezintă”.

  Decizia vine după ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a prelungit starea de urgență în sănătate până pe 15 februarie, și totodată a prelungit și restricția ce limitează programul de activitate a cafenelelor și restaurantelor până la ora 22:00.

  „Cu toții cunoașteți că printre multitudinea de restricții care au fost adoptate pentru a limita răspândirea COVID-19, sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii. Ultima restricție adoptată de către autorități a fost limitarea programului de activitate până la ora 22:00. Această măsură a fost aplicată la sfârșitul lunii noiembrie, fiind argumentată de majorarea cazurilor de COVID. Însă, în ultimele săptămâni s-a atestat o scădere considerabilă a cazurilor. Drept pentru care, noi am cerut repetat autorităților responsabile să elimine această restricție”, se arată într-o notă informativă a instituției.

  Potrivit MĂR, toate apelurile și scrisorile asociației au rămas fără răspuns.

  „Împreună cu colegii din HoReCa am decis să organizăm o acțiune, prin care să ne manifestăm dezacordul și nemulțumirea față de ignoranța autorităților în raport cu domeniul pe care îl reprezentăm”, se arată în comunicat.

  Astfel, pe data de 14 și 15 ianuarie, la ora 19:00, MĂR împreună cu reprezentanți ai sectorului HoReCa au decis să stingă lumina din localurile de alimentație publică pentru 2 minute în semn de protest.

  „În speranța că dacă nu suntem auziți, poate, măcar o să fim văzuți! Mesajul nostru este simplu, el vine din numele celor circa 50.000 de familii pentru care HoReCa este singura sursă de venit: Noi vrem să lucrăm în regim normal! Vă vom fi recunoscători dacă o să vă alăturați acțiunii noastre în aceste 2 minute de „întuneric”. Așa cum ne-ați fost alături în toată această perioadă complicată. O să apreciem dacă ne veți susține cu o postare (foto sau video), distribuind mesajul nostru pe profilurile personale de pe rețelele de socializare. Ne cerem scuze de incomoditatea creată și sperăm că ne veți înțelege și susține în dorința noastră de a lucra aici, acasă.Vă mulțumim și sperăm că împreună vom reuși!”, se mai arată în nota informativă a asociației.

  Miercuri, 13 ianuarie, CNESP a anunțat că starea de urgență în sănătate publică în R. Moldova se prelungește până în data de 15 februarie 2021.

  CNESP constată că situaţia epidemiologică rămâne a fi nefavorabilă. În Republica Moldova, până la data de 10 ianuarie 2021 au fost înregistrate în total 149.391 cazuri, dintre care 3.139 decese și 138.440 au fost vindecate, iar 7.812  rămân a fi cazuri active. 4.974 persoane au forme ușoare ale bolii și urmează tratament la domiciliu, iar 2.540 persoane sunt spitalizate.

  În context, Comisia a decis interzicerea, până la 15 februarie, a activității cluburilor de noapte, discotecilor, ringurilor de dans și altor unități comerciale de acest tip.

  Totodată, se va menține regimul de activitate al restaurantelor și cafenelelor: de la ora 7:00 până la 22:00. Restricția se referă și la unitățile de alimentație publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, centrele comerciale și aeroporturi.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  +377 cazuri de infectare cu COVID-19. Sunt internați 2245 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 227 în stare extrem de gravă

  Alte 377 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Numărul total teste efectuate – 3146, dintre care 2868 primare și 278 repetate. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noast…
  +377 cazuri de infectare cu COVID-19. Sunt internați 2245 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 227 în stare extrem de gravă

  Nagacevschi: „Ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine prețul la benzină plus 1,6 lei”. Expert: „Cele mai urâte lucruri pe piața petrolieră s-au petrecut în aprilie-iunie, 2020”

  După anunțul de scumpire a carburanților cu 6-10%, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a venit cu un comentariu în care spune ironic – „țara răsuflă mai ușor, ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine pre…
  Nagacevschi: „Ați scăpat de Guvernul Chicu, de mâine prețul la benzină plus 1,6 lei”. Expert: „Cele mai urâte lucruri pe piața petrolieră s-au petrecut în aprilie-iunie, 2020”

  Indemnizația unică la naștere. Care sunt condițiile de accesare a prestației

  Indemnizația unică acordată la nașterea copilului este un suport financiar acordat de stat familiilor cu copii domiciliate pe teritoriul R. Moldova. Această prestație socială se stabilește mamei, iar în cazul d…
  Indemnizația unică la naștere. Care sunt condițiile de accesare a prestației

  Rusia: Jurnaliștilor li s-a interzis să filmeze sosirea lui Navalny la aeroport. Acesta revine de la Berlin

  Aeroportul Vnukovo, unde liderul opoziției ruse, Alexei Navalny urmează să ajungă de la Berlin pe 17 ianuarie, a refuzat posibilitatea filmării acestui eveniment. Răspunsul serviciului de presă Vnukovo a fost p…
  Rusia: Jurnaliștilor li s-a interzis să filmeze sosirea lui Navalny la aeroport. Acesta revine de la Berlin

  VIDEO/ Premierul României s-a vaccinat împotriva COVID-19

  Premierul României, Florin Cîţu s-a vaccinat anti-COVID-19, sâmbătă, 16 ianuarie 2021, public. Premierului i-a fost administrat vaccinul contra COVID-19 la Centrul din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă M…
  VIDEO/ Premierul României s-a vaccinat împotriva COVID-19