Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Manifestațiile legate de marcarea Zilei…

Manifestațiile legate de marcarea Zilei Victoriei și Zilei Europei, din 9 mai, vor fi monitorizate de Ombudsman

Întrunirile și manifestațiile cu caracter socio-cultural și politic legate de marcarea Zilei Victoriei și a Zilei Europe, vor fi monitorizate de către Avocatul Poporului, Ceslav Panico, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, angajații Oficiului Avocatului Poporului și membrii Consiliul pentru prevenirea torturii din cadrul instituției, comunică biroul Ombudsmanului.

Angajații instituției Avocatul Poporului vor avea în vizor, pe data de 9 mai, cinci orașe din țară – Chișinău, Cahul, Comrat, Anenii Noi și Bălți. Biroul a venit cu un îndemn către autoritățile statului, organizatorii și participanții întrunirilor la responsabilitate și corectitudine în asigurarea libertății de exprimare și de întrunire.

„Îndemnăm participanții la manifestații și oponenții acestora să demonstreze respect și toleranță față de orice ființă umană, indiferent de caracteristicile care le deosebesc, inclusiv viziunile politice sau de altă natură pe care le au. Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor este o condiție definitorie pentru libera întrunire, o premisă importantă pentru asigurarea schimbului liber de idei, opinii și o garanție a respectării principiilor democratice și a statului de drept”, se anunță în mesajul Ombudsmanului.

„Membrii societății urmează să conștientizeze importanța respectării întocmai a principiilor unui stat democratic, în care persoanele au atât drepturi, cât și obligații, implicit de a respecta ordinea publică și nu a periclita securitatea statului și a altor persoane”, se reiterează în comunicat.

În cazul identificării unor fapte, acțiuni, inacțiuni sau încălcări ale dreptului la întrunire/rețineri abuzive, acestea pot fi sesizate la numărul de telefon 060002641 – Alexandru ZUBCO, șef direcție, Direcția prevenirea torturii.