Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mai mulți membri ai trupei…

Mai mulți membri ai trupei ruso-belaruse Bi-2 și familiile lor ar putea deveni cetățeni moldoveni. Cererile ar urma să fie examinate „prin prisma acordării cetățeniei în interesul R. Moldova”

Sursa: „Би-2/B-2”/Facebook

Mai mulți membri ai trupei ruso-belaruse Bi-2 și familiile lor au depus marți, 23 aprilie, actele pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, a anunțat șeful Cabinetului președintei R. Moldova, Adrian Băluțel.

„Țara noastră a fost, este și va rămâne în continuare prietenoasă cu toți oamenii care își doresc să trăiască în pace și bună înțelegere. Suntem un popor ospitalier, care și-a deschis brațele pentru oamenii care fug de război și o să-i ajutăm pe toți cei care sunt asupriți pentru că promovează pacea. Trupa Bi-2 a început să fie persecutată după ce membrii și-au exprimat poziția contra războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Ei sunt printre cei mai populari și mai valoroși artiști din estul europei. Muzica lor este apreciată de tineri și adulți, cu muzica lor au crescut generații la rând în Moldova. (…) În țara noastră o să fie mereu loc pentru cei care își doresc pacea, contribuie la dezvoltarea culturii, educației civice și prieteniei interetnice”, a anunțat Băluțel.

Potrivit oficialului, dosarele de obținere a cetățeniei vor fi aduse la cunoștința șefei statului, Maia Sandu, și vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”.

Șapte membri ai trupei rock ruso-belaruse Bi-2 au fost arestați în Thailanda după un concert susținut pe 24 ianuarie în Phuket și riscau să fie deportați în Rusia. În timp ce unii membri au mai multe cetățenii sau nu sunt cetățeni ruși, trei dintre membrii grupului au doar pașapoarte rusești. Unul dintre avocații trupei a declarat pentru publicația independentă Mediazona că autoritățile ruse cereau ca aceștia să fie deportați în Rusia cu un zbor direct, notează Meduza.

Mai târziu, aceștia au fost expulzați în Israel.

Bi-2 a adoptat în mod constant o poziție anti-război și s-a pronunțat împotriva invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. Concertele membrilor formației au fost anulate în orașe din Rusia după ce au refuzat să cânte în fața unui banner pro-război. În plus, Ministerul rus al Justiției l-a declarat pe Igor Bortnik, solistul trupei, drept „agent străin”. În timpul unui turneu în străinătate în mai 2023, Bortnik a anunțat că nu se va mai întoarce în Rusia.

Reprezentanții trupei au declarat că membrii Bi-2 au fost arestați pentru că organizatorii evenimentului au depus documente necorespunzătoare, deși Bi-2 a subliniat că își desfășoară toate concertele „în conformitate cu legile și practicile locale”. Compania VPI Event, care a organizat concertul Bi-2 din Thailanda, a recunoscut că a solicitat un tip greșit de vize pentru muzicieni, dar a subliniat că, în cazuri anterioare, autoritățile thailandeze de imigrație au dat amenzi organizatorilor de evenimente doar atunci când au existat probleme și nu au arestat niciodată artiștii.