Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai multe școli din UTA…

Mai multe școli din UTA Găgăuzia au fost dotate cu tehnică performantă în valoare de 100 de mii de dolari. Proiect finanțat de PNUD și Guvernul Estoniei

45 de școli din UTA Găgăuzia au fost dotate cu 32 de ecrane interactive, 90 de tablete, 90 de laboratoare de buzunar și calculatoare performante, grație unui proiect de digitalizare și modernizare a educației, finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Guvernul Estoniei. Valoarea echipamentelor oferite este de aproximativ 100 000 de dolari, anunță PNUD.

Totodată, peste 50 de profesori vor fi instruiți să utilizeze laboratoarele de buzunar pentru a face orele de fizică și chimie mai practice, mai interactive și mai interesante, asta după ce anterior au urmat un curs de inițiere în domeniul pedagogiei digitale.

„Laboratorul de buzunar încorporează mai multe dispozitive electronice dotate cu senzori care permit măsurarea anumitor indicatori precum: intensitatea luminii, umiditatea, perioada de rouă, câmpul magnetic, temperatura, altitudinea etc.

Aceasta va trezi interesul elevilor față de cunoașterea mediului înconjurător”, a menționat Vera Trandafilova, profesoară de fizică la Liceul Teoretic „Mihail Guboglo” din municipiul Ceadîr-Lunga, potrivit PNUD.

În 2021, cele 45 de școli beneficiare au mai primit un lot în valoare de 100 000 de dolari care conținea 75 de laptopuri, 20 de tablete, 15 ecrane interactive, precum și table interactive și proiectoare.

„Totodată, cu sprijinul PNUD, vor fi extinse funcționalitățile portalului Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău www.educatieinteractiva.md. Vor fi adăugate noi șabloane pentru desfășurarea exercițiilor interactive și un model de planificare a lecțiilor online pentru profesori. Totodată, va fi creată o aplicație iOS și Android pentru ca sarcinile să fie disponibile și de pe telefonul mobil”, mai anunță Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

PNUD susține școlile pentru a deveni mai reziliente și pentru a-și continua activitatea în situații de criză. În timpul pandemiei, PNUD a susținut optimizarea platformei studii.md (creată în 2019 cu sprijinul său), cu funcționalități noi, care să faciliteze munca tot mai solicitantă a managerilor școlari și profesorilor, dar și să reducă din presiunea resimțită de elevi și părinții acestora: „Toate școlile din UTA Găgăuzia s-au conectat la studii.md, cu susținerea PNUD”.