Mai multe medicamente care prezintă risc de cancer, retrase de pe piața farmaceutică din R. Moldova

Pe piața farmaceutică din R. Moldova sunt retrase mai multe medicamente utilizate pentru tratarea unor afecțiuni cardiovasculare care au în componența lor substanța activă „Valsartan”. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a luat această decizie în urma avertismentului privind riscul de cancer asociat cu această substanță care provine din China.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), a emis anterior un comunicat de presă în care informa despre prezența unei impurități, care face parte din clasa agenților cu potențial carcinogen la om și care, conform rezultatelor de laborator, poate determina apariția cancerului în condiții de utilizare îndelungată.

„La data de 4 iulie 2018, în baza notificării de alertă rapidă a unui defect de calitate clasa l, în conformitate cu practicile aplicate în Comunitatea Europeană, AMDM a întreprins acţiuni privind neadmiterea pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova a produselor cu substanța activă Valsartan, fabricată de către Zheijang Huahai Pharmaceuticals Co. Ltd din China”, se precizează într-un comunicat de presă al Agenției.

Potrivit informațiilor, a fost sistată distribuirea a 22 de produse medicamentoase cu această substanță activă, fabricată de producătorul chinez, de la depozitele angro către farmacii şi instituţii medicale, precum şi eliberarea acestora din farmacii.

Pe piața farmaceutică din R. Moldova sunt înregistrate încă 28 de produse medicamentoase care conțin substanța activă „Valsartan”, fabricată însă de alți producători, care nu este afectată de impurități ce prezintă risc sporit pentru sănătate.

Foto: farmaciaoptifarm.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *