Principală  —  Ştiri  —  Social   —   MAEIE, despre situația cetățenilor moldoveni…

MAEIE, despre situația cetățenilor moldoveni din zonele afectate de cutremurele din Turcia: „șase persoane au fost ajutate să ajungă la Chișinău”

Imagine simbol

Șase cetățeni moldoveni, două mame cu câte doi copii, au fost repatriați, în perioada 11-12 februarie, în urma cutremurelor devastatoare din Turcia, anunță reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Familiile evacuate au revenit la Chișinău din zonele Hatay și Malatya ale Turciei. 

„Până la această oră, reprezentanții ambasadei R. Moldova la Ankara au continuat eforturile pentru contactarea a 65 de persoane din lista misiunii diplomatice și care se află în regiunile afectate de cutremure. Dintre aceștia, 27 de cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 9 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 29 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică. Solicitările de ajutor din partea conaționalilor din zonele afectate s-au referit la acordarea produselor alimentare, apei, plăpumilor – fiind transmise cu suportul comunității și a organizațiilor de specialitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă. 

Totodată, MAEIE informează și despre mobilizarea în scopul oferirii asistenței de specialitate cetățenilor moldoveni, dar și turci, din zonele afectate „în spiritul solidarității diplomatice”, a consulilor onorifici ai țării noastre în Turcia.

Astfel, ca urmare a eforturilor de coordonare din partea ambasadei, consulul onorific al R. Moldova în Bursa, s-a deplasat în orașul Hatay. Oficialul a înființat un orășel de corturi pentru sinistrați. 

Potrivit Ministerului, consul onorific al R. Moldova în Alanya cazează sinistrații din Hatay în hotelurile din Alanya și asigură asistență în transportarea victimelor.

„Consul onorific al R. Moldova în Antalya a transmis în orașul Gaziantep cutii cu produse alimentare, iar în orașul Adiyaman – cutii cu haine calde pentru victimele cutremurelor. Iar ambasada menține comunicarea cu echipa de salvatori din R. Moldova care continuă misiunea  în localitatea Hatay”, conform MAEIE.

„Reiterăm și cu această ocazie că responsabilii de la secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii noștri pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetăţeni ai R. Moldova din zonele afectate” – a spus Daniel Vodă.  

Linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada țării noastre de la Ankara este constituită în regim de permanență, la fel și Centrul de Apel al MAEIE disponibil în R. Moldova. Cele mai frecvente solicitări de informații vizează lista locurilor de evacuare, procedurile de trecere a hotarelor și documentarea corespunzătoare a cetățenilor.  

MAEIE reiterează recomandarea adresată cetățenilor R. Moldova aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce. 

Datele de contact ale misiunii diplomatice și ale MAEIE:  

Adresa: Ambsada Republicii Moldova în Turciua – Ceyhun Atuf Kansu Cad., no. 106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia;

Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice);

Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activă în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă (deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate);

Email:ankara@mfa.gov.md; consulat.ankara@mfa.gov.md;

Pagină web: https://turcia.mfa.gov.md/ro/;  

Centrul de apel al MAEIE: 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.  

Peste 36 000 de oameni au murit în Turcia și Siria după cutremurele majore din 6 februarie, relatează luni, 13 februarie, CNN.