Principală  —  IMPORTANTE   —   „Mă gândeam că pot să…

„Mă gândeam că pot să nu mă mai întorc acasă”. Un epidemiolog și o profesoară din Cahul, soț și soție, relatează cum au reușit să se trateze de COVID-19

Foto: World Health Organization in Moldova

Ironia sorții pentru un epidemiolog din Cahul. Deși susține că, fiind specialist, este informat și a respectat toate regulile, acesta a fost infectat cu noul coronavirus, iar de la el s-a îmbolnăvit de COVID-19 și soția sa, profesoară, ambii în vârstă de 63 de ani. Totuși, ei menționează că, datorită medicilor, au reușit să se trateze și au acceptat să povestească pentru ZdG prin ce au trecut, solicitându-ne să nu le publicăm numele.

Bărbatul susține că, deși în satul Huluboaia fusese înregistrat un caz de infectare, el nu a fost în contact cu bolnavul, ci presupune că a luat noul coronavirus la o ședință ce a avut loc la 22 sau 23 martie la nivel de raion, la care au participat circa 50 de persoane.

„Intuiesc că cineva era în sală asimptomatic, pentră că nimeni nu a tușit, nu a strănutat. Însă după ședința ceea, după o anumită perioadă, s-au îmbolnăvit trei. Aceea că acolo era o sursă este confirmat și prin aceea că în perioada de incubație au mai apărut câteva persoane cu COVID-19”, spune acesta.

Epidemiologul menționează că primele simptome – febră și frisoane – au apărut peste câteva zile, într-o duminică, iar luni a simțit și slăbiciune. Astfel, a mers la serviciu cu mască, iar marți, spre amiază, temperatura a crescut de la 37,5 la 37,8 °C și s-a deplasat în secția de internare a spitalului raional, fiind suspect de COVID-19 și plasat în secția de boli infecțioase. Prin urmare, la 25 sau 26 martie, relatează el, au venit rezultatele testului și a fost confirmată infectarea. În acea zi a apărut și tusea.

„Era foarte greu de suportat”

„Prin intermediul 112 am fost internat la SCBI „Toma Ciorbă”, acolo febra a fost chiar până la 38-39 °C, primele două zile am avut și tuse, dar era slăbiciune totală, era foarte greu de suportat și febra, dar și tratamentul antiviral, care, așa e specificul său, provoca niște reacții adverse. Peste trei zile a dispărut diareea, dar au rămas grețuri, care s-au menținut atâta timp cât am primit tratament. Peste 6-7 zile, febra era de 37,1-37-2 °C, care s-a menținut vreo patru zile, după care temperatura s-a normalizat. Îmi revenisem, însă simțeam slăbiciune totală. Și acum simt un pic de slăbiciune”, povestește medicul.

„Ne vedeam cu vecinii prin sticlă”

Pentru că a fost un caz mai grav, acesta a fost plasat în boxă. „Ne vedeam cu vecinii prin sticlă”, își amintește el. Acesta este recunoscător medicilor, menționând că tot colectivul necesită numai laude.

„Fac minuni mari, se simte conlucrarea medicinei practice cu medicina de știință, în comun fac vizite cu profesorii de la catedra de boli infecțioase, este o atitudine excelentă și ce m-a mirat este un algoritm bine determinat, cum lucrează echipa – de la infirmier până la medic curant. Fiecare știe ora lui, ce trebuie să facă. Numai prin minune, prin atitudinea excelentă a echipelor oamenii sunt scăpați”, adăugând că toți medicii au fost echipați corespunzător și au grijă atât de pacienți, cât și de ei.

„COVID-19 nu acceptă greșeli. Este răsplata pentru indiferență”

El menționează că vede mulți oameni pe străzi și spune că ei nu își dau seama „cât de greu decurge această boală, care este răsplata pentru indiferență”. „Boala COVID-19 nu acceptă greșeli nici din partea populației, nici din partea lucrătorilor medicali”, completează acesta.

El menționează că vede mulți oameni pe străzi și spune că ei nu își dau seama „cât de greu decurge această boală, care este răsplata pentru indiferență”. „Boala COVID-19 nu acceptă greșeli nici din partea populației, nici din partea lucrătorilor medicali”, completează acesta.

Epidemiologul precizează că a suportat „distrugere psihologică, stres enorm, mai ales în primele zile, când te afli în starea ceea de coșmar, când boala decurge foarte greu”.

El a fost externat la 15 aprilie.

„Stați acasă, nu căutați boala prin localitate!”

După această experiență, bărbatul îndeamnă oamenii să nu fie indiferenți față de sănătatea lor și a celor apropiați.

„Stați acasă, nu căutați boala prin localitate. Trebuie să fim atenți cu cei care ne întâlnim, pentru că nu știm ce zace în fiecare organism. Respectați distanța, purtați distanța și dacă apar primele simptome, nu încercați să vă tratați singuri, adresați-vă la medici!

Am învățat în primul rând că lumea noastră nici nu este sinceră, atitudinea oamenilor față de sănătatea lor și a celor din jur lasă mult de dorit. Oamenii care simt că au un pic de răceală în această perioadă trebuie să stea acasă sau să pună mască dacă au nevoie să iasă. Ei nu stau la autoizloare, socot că boala asta îi atinge pe toți, numai nu pe el”, a conchis acesta.

Soția acestuia subliniază că a trecut mai ușor peste boală. Ea presupune că s-a infectat de la soțul său și că la început îi era frică să sune la 112.

„Mă gândeam că pot să nu mă mai întorc acasă”

Primul simptom pe care l-a simțit a fost febra, temperatura variind timp de trei zile de la 37,4 la 37,8 °C. Astfel, femeia a chemat ambulanța și a fost dusă la Chișinău, iar în perioada 1-17 aprilie s-a aflat la Spitalul Clinic al MSMPS, ulterior apărându-i și tusea, dar după prima zi de tratament i-a dispărut febra.

„Psihologic mi-a fost foarte greu să depășesc această hotărâre de a suna la 112, mă gândeam că pot să nu mă mai întorc acasă. Văzând toată informația despre ce se întâmplă în lume, am înțeles cât de periculos este acest virus și nu știam cum se va termina, însă internându-mă în acest spital, mi-am încredințat totalmente viața doctorilor și m-am condus de deviza „așa spun doctorii și așa trebuie să îndeplinesc”, pentru că noi suntem în grija lor”, povestește aceasta.

„Lumea a început să ne ocolească, să se teamă și e neplăcut”

Deși susține că oamenii din localitate au început să-i ocolească după ce au aflat că sunt infectați cu noul coronavirus, femeia menționează că oricine se poate infecta.

„Atunci când soțul meu a fost depistat, una dintre televiziunile noastre a avut marea natenție să spună și în sat lumea a început să ne ocolească, să se teamă și e neplăcut. Oamenii înțelepți mă sunau și mă întreabau ce să cumpere, că eram în carantină, dar nu trăim numai între înțelepți.

Nu-mi este rușine, odată ce acest virus a infectat atâta lume. E un nenoroc că am fost infectată și eu, însă de aceasta nu este nimeni scutit”, afirmă ea.

Femeia consideră că dacă va fi respectat sfatul de a sta acasă, pandemia va trece. „Acest îndemn simplu care nu fost luat în serios de multă lume a dus la această răspândire a infecției”, argumentează ea.

Aceasta le mulțumește medicilor pentru că salvat-o și menționează că la Spitalul Clinic al MSMPS, unde a stat într-un salon cu alte trei persoane, condițiile pentru pacienți sunt bune.

„Când am ajuns la Chișinău, seara a intrat un medic tânăr și mi-a spus: testul dumneavoastră este pozitiv, numai să nu cădeți în panică. Și eu i-am urmat sfatul. Vreau să mulțumesc personalului medical pentru grijă, devotamentul profesiei și sacrificiu”, a adăugat femeia.

Până miercuri, 22 aprilie, conform informațiilor oficiale, în R. Moldova au fost tratați 560 din cei 2614 infectați cu noul coronavirus. Totodată, 75 de persoane au decedat, iar 204 se află în stare gravă.