Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Președintele Radei Supreme a…

LIVE Președintele Radei Supreme a Ucrainei susține un discurs în Parlamentul R. Moldova

Sursa: Parlamentul R. Moldova/Flickr.com

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, susține un discurs în ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova. Ulterior, speakerul ucrainean va avea o întrevedere cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, urmată de declarațiile de presă ale celor doi președinți de Parlament.

Ruslan Stefanciuk și-a început discursul în limba română: „Dragi prieteni, stimați colegi, sunt onorat să fiu astăzi în Parlamentul R. Moldova”.

„De mai mult de 20 de luni, Ucraina trăiește realitatea unui agresiv război la scară largă dus de Rusia și își apără dreptul a o existență independentă. În această perioadă, am simțit și continuăm să simțim sprijinul țării vecine, Moldova – o țară mică, cu o inimă mare. Cetățenii R. Moldova și-au arătat adevărata adevărat iubire pentru aproapele lor. Mulți dintre ei s-au implicat ca să ajute Ucraina și ucrainenii la greu. Mă înclin adânc și mulțumesc sincer oamenilor Moldovei pentru că din prima zi de război v-ați deschis granița și casele pentru zeci de mii de femei și copii ucraineni care fugeau de teroarea rusă. Din numele cetățenilor ucraineni, îmi exprim sincera recunoștință pentru fiecare dintre voi, pentru reprezentanții unui popor puternic, de neînduplecat.

De la începutul războiului, cetățenii Ucrainei care au rădăcini moldovenești au mers, de asemenea, pe front. Unul dintre ei era născut la Chișinău, un erou al Ucrainei, pe nume Alexandru Mațievschi, care înainte ca viața să-i fie curmată de gloanțele rusești, a strigat „Slavă Ucrainei”. Să-i fie veșnică amintirea.

Soldați ca el apără libertatea noastră și a voastră, pe front. Ei înțeleg că acesta este războiul nostru comun. Victoria noastră asupra agresorului va fi comună. Deși războiul brutal continuă, sperăm în fiecare zi la o pace justă, de durată și cuprinzătoare”, a declarat președintele Radei Supreme a Ucrainei.

În perioada 30 noiembrie-1 decembrie 2023, șeful legislativului ucrainean va efectua o vizită oficială în Republica Moldova. Aceasta este prima vizită la Chișinău a lui Ruslan Stefanciuk în calitate de președinte al Radei Supreme de la Kiev.

Recent, Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei au încheiat un Memorandum de înțelegere. Documentul are drept scop intensificarea relațiilor parlamentare bilaterale și conjugarea eforturilor instituțiilor parlamentare din cele două țări în apropierea de UE.