Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Declarațiile ministrei Sănătății, după…

LIVE Declarațiile ministrei Sănătății, după ședința CNESP: „Vom avea un sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice”

Ala Nemerenco

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține declarații de presă, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP). Comisia a introdus noi reguli în contextul pandemiei de COVID-19. În aeroport vor putea intra exclusiv doar pasagerii. Totodată, urmează să fie lansată o aplicație mobilă pentru supravegherea persoanelor care au fost plasate în autoizolare.

„Ședința a avut drept scop optimizarea unor măsuri epidemiologice. Cifrele și situația pandemică se înrăutățește și aceasta este o realitate care se întâmplă peste tot în Europa. Acest val este legat inclusiv de creșterea sezonieră care va veni toamna. Noi trebuie să fim pregătiți. Oamenii nu trebuie să întâlnească diferite bariere care fac viața mai grea. Hotărârea CNESP va fi publicată acum seara și va intra în vigoare începând de luni. În primul rând, Autoritatea Aeronautică Civilă va asigura ca accesul în incinta Aeroportului Internațional Chișinău să se petreacă doar a călătorilor, iar toți cei care îi însoțesc să rămână înafara aeroportului, ca să nu avem o aglomerație care pune lumea în pericol.

Am avut deplasări/ ieșiri la aeroport a echipei epidemiologice, a echipei ministerului Sănătății împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră ca să fluidizăm/ optimizăm traficul, în special, la intrarea în țară, dar și la ieșire. Ca să nu mai continuăm cu această fișă epidemiologică în format de hârtie, vom elabora o serie de soluții digitale pentru ca să eficientizăm controlul respectării măsurilor de prevenire și a noului coronavirus.

Vom avea un certificat unic digital de vaccinare, care va fi comun cu cel de testare și reabilitare după COVID de la data de 1 octombrie și un sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice pentru pasagerii și călătorii care vor traversa frontiera de stat a R. Moldova pe sensul de intrare. Totodată, vom continua să lucrăm împreună cu guvernarea pentru a crea o aplicație mobilă pentru supravegherea persoanelor pentru care se instituie regim de autoizolare sau se află în continuare sub tratament la domiciliu. De asemenea, vom optimiza cerințele de intrare în R. Moldova: se va desfășura într-un regim liber, fără restricții pentru persoanele care vor prezenta: certificat de vaccinare împotriva COVID-19, cu schema completă de vaccinare, cu toate vaccinurile care sunt recunoscute în R. Moldova”, a spus Nemerenco.

Membrii CNESP, în frunte cu prim-ministra Natalia Gavrilița, s-au întrunit vineri, 13 august, în ședință. Despre asta au anunțat reprezentanții Guvernului printr-o notă informativă.

În ultimele zile, în R. Moldova a început să crească numărul cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus. Doar joi, 12 august, au fost confirmate alte 268 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, de două ori mai multe decât în zilele precedente.

De pe data de 26 iulie, municipiul Chișinău a intrat din nou sub cod galben în legătură cu creșterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus din ultimele săptămâni.