Linia fierbinte antitrafic: peste 24 de mii de apeluri preluate în 2018

Centrul Internațional „La Strada” informează că Linia Fierbinte pentru migrație sigură și antitrafic (LFA) a înregistrat pe parcursul anului trecut peste 24 de mii de apeluri. Fiecare a cincea persoană care apelează linia fierbinte e pe cale să accepte o ofertă de muncă de la o persoană total necunoscută, iar internetul (site-urile specializate și rețelele sociale) se menține stabil în topul surselor de căutare a unui job peste hotare.

Centrul Internațional „La Strada” a lansat, pe 1 martie, curent, o campanie de informare pentru cetățenii R. Moldova aflați în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Scopul campaniei este susținerea migrației sigure și prevenirea traficului de ființe umane.

Spotul video prin care debutează campania vine cu un mesaj simplu, dar esențial pentru evitarea riscului de exploatare prin muncă a cetățenilor moldoveni.

Datele statistice pentru anul 2018, conturează tendințe îngrijorătoare în ceea ce privește nivelul de informare și de vigilență al cetățenilor R. Moldova aflați în căutare unei surse de venit peste hotare:

  • internetul (site-urile specializate și rețelele sociale) se menține stabil în topul surselor de căutare a unui job peste hotare (78% dintre persoanele care apelează LFA);
  • trei din patru persoane care apelează Linia Fierbinte pentru migrație sigură și antitrafic sunt gata să accepte o ofertă de angajare de la o agenție sau o companie intermediară;
  • fiecare a cincea persoană este pe cale să accepte o ofertă de muncă de la o persoană total necunoscută (19%).

„Tot mai alarmante devin convingerile eronate ale cetățenilor noștri, formate acum câțiva ani, odată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii R. Moldova. Un număr mare de emigranți, mai ales după interacțiunea lor cu companiile private de angajare în câmpul muncii, sunt siguri de faptul că liberalizarea regimului de vize le garantează dreptul la muncă pe teritoriul statelor Uniunii Europene în baza pașaportului biometric exclusiv, fără viză de muncă sau alte acte suplimentare. Și numărul acestor cetățeni continuă să crească constant”, se arată în comunicatul „La Strada”.

Sursa: lastrada.md

Timp de 17 ani de activitate, din 1 septembrie 2001 până pe 31 decembrie 2018, consilierii de la LFA au preluat în total 150 105 apeluri, dintre care:

  • apeluri de prevenire – 128 663,
  • apeluri legate de cazuri de trafic, persoane dispărute sau emigranți aflați în dificultate și solicitări de diferite tipuri de asistență (apeluri SOS) -7273,
  • apeluri de informare sau solicitări de colaborare – 3785
  • altele (solicitări de asistență socială, altele decât cele legate de trafic de persoane) – 10 384.

Aproape 60% din totalul apelurilor vin din comunitățile rurale. Această situație se datorează faptului că, în zonele rurale, sunt mai puține oportunități de angajare, decât în orașe. În ultimii ani, procentul bărbaților prevalează cu mult asupra numărului apelurilor din partea femeilor (81% apeluri de la bărbați, în 2018).

Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 (LFA) a fost lansată de către Centrul Internațional „La Strada” pe 1 septembrie 2001. Din 20 mai 2003, serviciul poate fi apelat gratuit pe teritoriul R. Moldova. LFA permite deservirea simultană a trei apeluri recepționate de consultanți cu experiență în domeniul consilierii telefonice în domeniul migrației.

 

Foto: facebook.com/LiniaFierbinte080077777/

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *