Principală  —  IMPORTANTE   —   Legea adoptată de Adunarea Populară…

Legea adoptată de Adunarea Populară a Găgăuziei care permitea folosirea panglicii negru-oranj pe teritoriul Autonomiei a fost suspendată de Curtea de Apel Comrat

Magistrații Curții de Apel Comrat au suspendat astăzi, 8 mai, cel de-al doilea act adoptat de Adunarea Populară a Găgăuziei. Actul prevedea „utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei, în felul următor: «permisiunea fără opunere a producerii, păstrării și purtării panglicii Sf. Gheorghe»”.

Până la o decizie definitivă, legea care permite elogierea simbolurilor de război este suspendată, respectiv cetățenii din UTA Găgăuzia nu vor putea purta sau confecționa panglica negru-oranj. Decizia poate fi atacată cu recurs în casație, în Curtea Supremă de Justiție (CSJ), prin Curtea de Apel Comrat, în termen de 15 zile de la data notificării părților hotărârii.

Începând din 20 aprilie, toate persoanele care vor purta pe teritoriul R. Moldova panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” sau literele „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, vor fi amendate.

Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.