Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La Ungheni a fost lansat…

La Ungheni a fost lansat primul Serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale. Proiect finanțat de UE

Sursa foto: MAI

Victimele infracțiunilor sexuale din municipiul Ungheni vor putea beneficia de consiliere și ajutorul necesar în cadrul primului Serviciu specializat de acest gen deschis în R. Moldova. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), înființarea acestui Serviciu „reprezintă o schimbare a modului de intervenție a autorităților și a sprijinului acordat victimelor agresiunilor” sexuale.

Astfel, Serviciul specializat va oferi suport centrat pe nevoile victimelor violenței sexuale, precum: examinări medicale, asistență post-traumatică, orientare și consiliere. Potrivit MAI, o echipă multidisciplinară formată din mai mulți specialiști va acorda toate serviciile de care are nevoie o persoană care a fost supusă violenței sexuale.

Serviciul specializat pentru victimele violenței sexuale a fost înființat în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de UE, co-finanțat și implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women Moldova), în parteneriat cu UNICEF Moldova și cu autoritățile centrale și locale.

La evenimentul de lansare au participat ambasadorul UE în R. Moldova, ES Janis Majeiks, secretara de stat a MAI, Daniella Misail-Nichitin, reprezentanții UN Women și ai autorităților publice.

Secretara de Stat a MAI a menționat că acest serviciu trebuie să rezolve o serie de provocări pe care le au, inclusiv polițiștii, atunci când este vorba despre un răspuns prompt si consolidat pentru victimele violenței sexuale.

MAI susține că, în urma ratificării Convenției de la Istanbul, a elaborat o metodologie a echipei de intervenție pe cazuri de violență sexuală și un proiect cu instrucțiuni pentru aceleași echipe, care au fost pilotate în opt localități.

Totodată, printre măsurile întreprinse de autorități pentru a susține victimele violenței sexuale se regăsește și crearea Centrului de Justiție Familială, care va deveni funcțional la începutul lunii iunie curent.