• „La practică, suntem deja instruiți și ne acomodăm mai ușor în secțiile de producere”. Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți a fost modernizat cu suportul UE

  „La practică, suntem deja instruiți și ne acomodăm mai ușor în secțiile de producere”. Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți a fost modernizat cu suportul UE
  Elevii CESPA Bălți la o lecție practică in laboratorul dotat cu suportul UE
  14 iunie 2021 | 09:53

  Pe lângă faptul că Uniunea Europeană (UE) sprijină producătorii locali, contribuie la dezvoltarea infrastructurii din localitățile R. Moldova, aceasta contribuie și la dezvoltarea instituțiilor de învățământ. Șapte instituții de învățământ profesional tehnic au fost dotate, în cadrul unui proiect,  cu echipamente și utilaje pentru a spori calitatea pregătirii de muncă a elevilor. Una dintre instituții este Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor (CESPA) Bălți, care a beneficiat de tehnică și utilaje pentru un laborator, cadrele didactice fiind instruite pentru a spori calitatea actului de predare-învățare.

  Colaboratorii CESPA Bălți au fost mereu preocupați de dezvoltarea instituției în care activează și din acest motiv au aplicat la proiecte, au acceptat propuneri de a fi parteneri și au profitat de oportunitățile oferite de UE. Toate au avut un impact pozitiv asupra instituției. 

  Astfel, au creat un mediu educațional relevant, oferind condiții ce corespund standardelor europene pentru a realiza procesul didactic și a face față cerințelor angajatorilor, spune Silvia Proțiuc, directoarea instituției. 

  Echipament IT și standarde noi de calitate

  În cadrul proiectelor a fost reînnoită baza tehnico-materială a instituției, a fost procurat echipament IT pentru realizarea procesului educațional, a fost implementat managementul calității. Elevii au promovat, prin intermediul filmulețelor, educația pe parcursul întregii vieți. 

  Cadrele didactice au participat la elaborarea curriculei pentru programele de educație profesională secundară, a produselor cadrului național al calificărilor, a standardelor de calitate în domeniul agroalimentar, dar și a celor de calificare pentru învățământul profesional tehnic. 

  În cadrul proiectului DevRAM, cadrele didactice și cele manageriale au obținut competențe în dezvoltarea participativă, managementul resurselor umane, implementarea instrumentelor  moderne în cadrul orelor de instruire și de formare a formatorilor.

  Silvia Proțiuc, directoarea CESPA Bălți

  „Ținem cont de părerea elevilor și ne bucurăm atunci când sunt satisfăcuți. Ne bucurăm și atunci când ei vin cu propuneri pentru îmbunătățire. Prin Consiliul elevilor, la care particip regulat, aflu toate dorințele și propunerile lor. Am avut un caz în care președintele consiliului a venit cu propuneri la consiliul profesoral”, a spus Silvia Proțiuc.

  Formare continuă pentru adulți

  În cadrul CESPA Bălți a fost constituită secția formare continuă pentru adulți. Aici pot fi instruiți șomerii sau persoane care doresc să învețe o profesie într-un termen scurt, dar și alte categorii de populație care doresc să obțină cunoștințe noi într-un anumit domeniu. De asemenea, în cadrul instituției vor fi organizate și cursuri de formare continuă pentru cadrele  didactice.

  Totodată, cu susținerea UE a fost dotat un laborator al instituției. Au fost procurate utilaje și ustensile pentru lucrările de laborator și pentru instruirea practică: mixere, cântare electronice, frigider, congelator, dospitor, dar și un cuptor cu microunde.

  Astfel, elevii care studiază tehnologia alimentației publice și meseriile de brutar, cofetar și bucătar au posibilitatea să-și dezvolte abilitățile profesionale într-un laborator dotat cu echipamente moderne. 

  „Datorită acestor studii crește nivelul calității procesului de predare și învățare”

  Elevii au fost surprinși la lecția practică în care învățau să împletească un colac moldovenesc, colacul fiind un simbol care este prezent la majoritatea sărbătorilor și a ceremoniilor din R. Moldova. Astfel, elevii au deprins abilitatea de a frământa, modela, împleti și decora aluatul.  

  Corina Cebanu, maistră-instructoare în cadrul CESPA Bălți spune că a participat la mai multe formări în cadrul proiectului.

  „Societatea este în permanentă schimbare și noi, cadrele didactice, avem nevoie de acel aport, de acea îmbogățire a cunoștințelor și a abilităților pe care le deținem. Eu am participat la formarea continuă a cursului „Standarde de calitate în domeniul agroalimentar din R. Moldova”. Am fost surprinsă de relevanța informației pe care am primit-o și de maniera de prezentare a acesteia. M-am dezvoltat în plan profesional, iar datorită acestor studii crește  nivelul calității procesului de predare și învățare, crește nivelul de pregătire a tinerilor specialiști”, susţine Corina Cebanu. 

  Ea consideră că, odată ce în instituție vor fi formați specialiști de calitate înaltă, aceștia își vor găsi cu ușurință un post de muncă bine plătit în R. Moldova. 

  „Utilajul pe care îl avem este comod în lucru”

  Elevii sunt fericiți că pot să-și dezvolte abilitățile într-un laborator bine dotat. În primul rând, ei învață principiile de funcționare a utilajului și tehnica securității. 

  „Mergând la practica de producție, suntem deja instruiți și ne este ușor să ne acomodăm în secțiile de producere. Utilajul pe care îl avem este comod în lucru, are o programare simplă și este foarte sigur. El ne oferă posibilitatea să lucrăm mai rapid și să avem o productivitate mai mare”, spun elevii.

  CESPA Bălți oferă instruire în limbile română și rusă. Pentru nivelul de școală profesională, elevii se pot înscrie la studii pe un termen de doi ani la următoarele meserii: bucătar, cofetar, brutar, controlor-casier și chelner. Pentru nivelul de colegiu, elevii pot opta pentru specialitatea tehnologia alimentației publice. 

  CESPA Bălți este una din instituțiile de învățământ profesional tehnic, care a beneficiat de suportul UE în cadrul proiectului „Dezvoltarea zonelor rurale în R.Moldova” („DevRAM”), implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Donau Soja.

  Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod obligatoriu viziunea UE.
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13