Principală  —  IMPORTANTE   —   La frontiera moldo-română ar putea…

La frontiera moldo-română ar putea fi instituit control comun

La data de 20 mai curent, la Iași, au avut loc ședințele comune a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României și, respectiv, a Comisiei politică externă și integrare europeană și Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul R. Moldova. La finalul ședințelor a fost adoptată o declarație comună prin care se reconfirmă sprijinul României pentru parcursul ferm al R. Moldova spre integrarea în UE.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal al R. Moldova, emis miercuri, 25 mai, pe agenda discuțiilor, în premieră, a fost inclus și subiectul privind posibilitatea instituirii controlului comun pe frontiera moldo-română. Acest obiectiv a fost inclus și în Declarația Comună.

„Considerăm oportun necesitatea implementării conceptului de control comun la frontiera dintre cele două state, inclusiv prin crearea unui Grup de lucru bilateral privind realizarea normelor de fluidizare a traficului transfrontalier”, se arată în textul Declarației comune, anunță Serviciul Vamal.

La ședință a participat directorul Serviciului Vamal al R. Moldova, Igor Talmazan, care a reiterat necesitatea stringentă și tendința Serviciului Vamal al țării noastre în instituirea controlului comun cu autoritățile vamale din România.

Totodată, directorul Serviciului Vamal a menționat, că „în situația actuală din R. Moldova la capitolul transportarea mărfurilor peste frontiera vamală, nemijlocit fluidizarea trecerii și reducerea timpilor de staționare în apropierea posturilor vamale de frontieră, pentru realizarea formalităților de vămuire, instituirea controlului comun este soluția dorită atât de reprezentanții mediului de afaceri cât și de către autoritățile publice din Republica Moldova”.

Opțiunea de instituire a controlului comun pe frontiera moldo-română a fost susținută și de către Înalt Consilierul UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, care a participat împreună cu Directorul Serviciului Vamal la ședințele menționate, mai anunță Serviciul Vamal al R. Moldova.