Principală  —  IMPORTANTE   —   La Bălți vor fi create…

La Bălți vor fi create centre mobile în care se va efectua testarea rapidă la COVID-19. Unde vor fi instalate acestea și care va fi regimul de activitate

Duminică, 4 aprilie curent Comisia Situații Excepționale a municipiului Bălți a emis o decizie prin care a dispus ca în fața centrelor medicilor de familie din municipiul Bălți și din satele ce intră în componența acestuia să fie instalate corturi pentru a efectua testarea rapidă la COVID-19. În centrele mobile care vor fi create cu suportul Direcției Situații Excepționale va exista un specialist care va efectua testarea. Măsura este inițiată cu scopul de a minimiza riscul de infectare a personalului medical din cadrul instituțiilor medicale și a pacieților care se adresează la medic având alte probleme de sănătate.

În decizie se arată că pe lângă centrele de sănătate și oficiile medicilor de familie din satele Elizaveta și Sadovoe a ÎMSP „Centrul Medicilor de Familie Municipal Bălți” vor fi organizate opt centre mobile pentru efectuarea testării rapide la coronavirusul de tip nou, cu regimul de activitate 09.00-15.00.

Centrele mobile vor fi asigurate cu dezinfectanți, măști, mănuși, iar un specialist va preleva probele și efectua testarea rapidă la noul tip de coronavirus.

Decizia CSE Bălți 04.04.2021 by Ziarul de Gardă on Scribd


Corturile vor fi oferite de Direcția Situații Excepționale a municipiului Bălți. Direcția va asigura și mobilierul necesar, dar și echipamente speciale pentru a asigura regimul de temperatură în interior.

Inspectoratul de Poliție Bălți și Direcția regională „Nord” a Inspectoratului General de Carabinieri (unitatea militară 1003) vor asigura ordinea publică pe toată durata de activitate a centrelor mobile.

Anterior, autoritățile au anunțat că alte 100.000 teste rapide de diagnostic pentru detectarea Ag SARSCoV-2 au fost distribuite laboratorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și urmează să fie repartizate asistenței medicale primare și spitalicești, în scopul fortificării capacităților de diagnostic și depistare a virusului în rândul populației. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Ministerului Sănătății printr-un comunicat de presă.

În total, 300.000 teste au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova”.

Potrivit MSMPS, persoanele care prezintă simptome COVID-19 sau care au fost în contact cu o persoană confirmată pot realiza testul rapid la antigenul SARS-CoV-2, gratuit, adresându-se la medicul de familie.