Principală  —  IMPORTANTE   —   Într-o singură zi, cinci persoane…

Într-o singură zi, cinci persoane s-au intoxicat după ce au folosit sobe defecte și instalații alimentate cu gaze naturale, anunță IGSU

Cinci persoane s-au intoxicat în urma utilizării sobelor defecte și a instalațiilor alimentate cu gaze naturale, pe parcursul zilei de 19 decembrie, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Primul caz a avut loc la Cricova, municipiul Chișinău, unde un bărbat și o femeie s-au intoxicat cu monoxid de carbon în propria casa. Persoanele au fost internate, în stare gravă, la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Duminică, și o femeie cu doi copii, de 13 și de șase ani din comuna Cuconeștii Noi, raionul Edineț s-ar fi intoxicat în urma scurgerii cu gaz natural de la încălzitorul de apă.

„Au fost preluați la spitalul raional, în Secția pediatrie, iar potrivit datelor recepționate ulterior, starea acestora s-a ameliorat până în dimineața zilei de 20 decembrie”, susțin reprezentanții IGSU.

IGSU îndeamnă cetățenii să fie foarte prudenți și să respecte regulile antiincendiare în perioada rece a anului. Cetățenii sunt rugați să verifice sobele și căile de evacuare a fumului înainte de utilizare. Pentru evitarea incendiilor și cazurilor de intoxicație cu monoxid de carbon încăperile încălzite cu sobe trebuie să fie aerisite, iar focul trebuie să fie stins pe timp de noapte. Mai mult, este indicat ca persoanele să nu aprindă focul în sobe cu lichide ușor inflamabile, dar și să îndepărteze lucrurile combustibile și ușor inflamabile din preajma instalațiilor de încălzit.

Pentru evitarea exploziilor și intoxicațiilor cu gaze naturale, oamenii sunt îndemnați să păstreze buteliile de gaz în exteriorul locuințelor, să verifice sistematic instalațiile alimentate cu gaze naturale utilizate în casele și gospodăriile acestora.