Inspectoratul General pentru Situații de Urgență despre incendiul din spatele Catedralei Mitropolitane
O clădire din spatele Catedralei Mitropolitane din centrul Chișinăului a fost cuprinsă de flăcări în seara de 20 octombrie. Contactată de ZdG, ofițerul de presă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a precizat că incendiul a survenit în urma unui scurtcircuit la un transformator electric, iar la scurt timp a fost localizat incendiul.
Pușcașu spune că arderea propriu-zisă nu a avut loc și nimeni nu a avut de suferit. Suma pagubei urmează să fie stabilită. Ofițerul de presă a menționat că nu cunoaște dacă cladirea unde a avut loc scurcircuitul aparține Catedralei, însă din imaginile surprinse de trecători se observă că este vorba despre clădirea tehnică unde este o stație termică.
Terenul din spatele catedralei aparține secretarului Mitropoliei, Vadim Cheibaș. El a afirmat anterior pentru Pro TV că l-ar fi procurat în 2015, când a aflat de pe internet că Termoelectrica vinde stația și a câștigat licitația publică. Deși figurează în acte ca proprietar, Cheibaș a afirmat că terenul ar aparține așa-numitei Comunități Religioase, care atunci nu avea statut juridic.
Tot, în 2017, Consiliului Municipal Chișinău a votat un concept potrivit căruia pe terenul de 700 de metri pătrați Mitropolia Moldovei ar putea ridica o parohie. Anexa urma să fie dotată cu un grup sanitar și camere unde preoții să-și poată schimba hainele, iar banii necesari urmau să fie colectați din donații.
Despre construcția parohiei s-a discutat încă din 2011, însă proiectul a fost respins în repetate rânduri de către aleșii locali. Încă prin 2017, la stația termică aveau loc lucrări de reparație a țevilor.
Sursa Foto: TV8.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.