Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Inițiativă legislativă: sancționarea mai aspră…

Inițiativă legislativă: sancționarea mai aspră a celor care construiesc sau autorizează construcții fără respectarea normelor tehnice

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova/Flickr

Codul contravențional și Codul penal ar urma să fie modificate pentru a sancționa persoanele care construiesc fără a respecta normele tehnice, în contextul tragediei care a avut loc în Turcia în urma prăbușirii caselor construite cu încălcări, din cauza unui cutremur grav. Doi deputați au prezentat joi, 29 iunie, inițiativa legislativă în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit deputatului Lilian Carp, una dintre modificările Codului penal și Codului contravențional prevede tragerea la răspundere penală a celor care săvârșesc proiectarea ilegală a construcțiilor, fără actele permisive, autorizarea ilegală a construcțiilor sau desființarea ilegală a construcțiilor, executarea lucrărilor de construcție neautorizate și recepția finală a construcțiilor neautorizate.

Deputatul Vasile Grădinaru a declarat că în prezent în Codul penal este prevăzută sancționarea executării necalitative a construcţiilor, dar „fie nu prevede faptele ilegale la fiecare dintre etapele apariției construcțiilor ilegale, fie este necesară apariția anumitor rezultate infracționale, deces sau pagube materiale”.

„Una dintre încălcările cele mai importante este depășirea regimului de înălțime, cel mai relevant exemplu este complexul de pe strada Alexandru cel Bun 115, au fost autorizate 7 nivele, s-au construit 12 (…). O altă încălcare foarte gravă este depășirea indicelui de densitate normată a populației, altfel spus „mușuroaiele”, unde pe o suprafață mică de teren sunt construite numeroase blocuri. Un exemplu este complexul locativ care urmează să să construiască lângă Grădina Botanică”, a spus Vasile Grădinaru.

Conform parlamentarului, unele dintre încălcări admise de persoane juridice vor fi sancționate cu până la peste o mie de unități convenţionale, persoanele responsabile ar putea fi pedepsite cu închisoare de până la 10 ani sau cu interzicerea deținerii unor funcții.