Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Infografic/ Câţi moldoveni sărbătoresc Paştele…

Infografic Câţi moldoveni sărbătoresc Paştele şi cine merge la sfințit

Ecaterina Șuiu, Atena, Grecia: Un Paște Fericit.. Deși departe de casă, oriunde se găsesc oameni minunați și cu suflet mare...

Doar două persoane din 100 nu sărbătoresc Paștele, iar nouă din zece obişnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinţi bucatele. Totodată, moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7 000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari. Cel puțin așa arată datele unui sondaj realizat de Magenta Consulting.

Astfel 98 la sută dintre persoanele chestionate susţin că sărbătoresc Învierea Domnului. Dintre aceştia 90% în fiecare an la slujba din Noaptea Învierii. 6% merg la sfinţit bucatele o dată în câţiva ani, iar 4 % nu jertfesc niciodată somnul lor în acest scop.

Foto: consulting.md

Totodată, tinerii, dar și persoanele care dețin o funcție de conducere, merg la sfințit pasca mai rar: 15% dintre persoanele cu vârsta de până la 25 de ani și 14% dintre acei care au funcție de director sau manager, merg la sfințit o dată la 2-3 ani și mai rar. 

În acest context, moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari.

Datele sondajului mai arată că 45% dintre moldoveni merg la biserică singuri, pe când 2 din 10 merg împreună cu familia. Dintre persoanele care merg singure la sfințit pasca, 64% sunt femei, iar 68% sunt din mediul rural. 

Persoanele cu vârsta de 30+ merg la sfințit pasca de sine stătător, într-o măsură mai mare. Doar 22% dintre acei care dorm cu câteva ore mai puțin, pentru a avea bucate sfințite, au vârsta de până la 30 de ani.

Pentru o zecime dintre respondenți, copiii merg la biserică să sfințească bucatele și tot atâția au menționat că partenerul de viață merge. În timp ce doar 16% dintre bărbați spun că soția merge la biserică în dimineața Învierii, de 5 ori mai puține femei spun același lucru despre partenerii săi.

Foto: consulting.md

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 420 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 5%. Datele au fost colectate în perioada 26 Martie – 15 Aprilie 2019.