Indexul Egalității de Gen: În R. Moldova se menține un nivel scăzut de egaliate între femei și bărbați

Chiar dacă în anul 2019 valoarea indicelui egalității de gen înregistrează o creștere nesemnificativă, în Republica Moldova se menține un nivel scăzut de egalitate între femei și bărbați. Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) aprezentat „Indexul Egalității de Gen” (IEG) în cadrul unei conferințe de presă și a evidențiat cele mai problematice domenii privind inegalitatea de gen.

O treime din femeile tinere (15-29 de ani) din mun. Chișinău nu sunt încadrate pe piața muncii, nu învață și nu participă la activități de instruire. O situație mai gravă este în partea de sud a Moldovei, unde acest indicator se ridică la 40%. Rata de ocupare a femeilor din Republica Moldova, cu copii de vârsta cuprinsă între zero și șase ani, indică cea mai mică valoare în ultimii cinci ani.

Conform datelor IEG, pe segmentul politic se observă o creștere pozitivă. Astfel, la ultimul scrutin, aproximativ 36% dintre candidați au fost femei, iar la alegerile din 2014 – 30,5%. Totodată, conform rezultatelor preliminare a alegerilor din 24 februarie, funcția de deputat în noul Legislativ ar putea fi ocupată de 26 de femei, cu cinci femei mai mult decât la alegerile parlamentare precedente.

„În pofida acestor creșteri ușoare, politica rămâne aria cu cea mai mare inegalitate de gen. Țin să menționez că sistemul de vot proporțional putea aduce în Parlament 33 de femei, în loc de 26 datorită sistemului mixt”, a spus Rodica Ivașcu, directoare de program în cadrul CPD.

Chiar dacă numărul celor care consideră „că femeile nu au ce căuta în politică” a scăzut cu 10% comparativ cu anul 2017, stereotipurile privind rolurile de gen încă persistă în Republica Moldova.

„Așadar, 76% dintre respondenți, consideră că bărbații sunt cei care trebuie să aducă bani în casă, iar 67% consideră că treburile casnice și familia ar trebui să fie în grija femeilor”, a declarat Alexandra Ermolenco, membru a echipei CPD.

Valoarea indicelui cu referire la percepții și stereotipuri a crescut considerabil în comparație cu anul precedent. În 2019 acesta îndică 54 de puncte comparativ cu 47 în 2018.

La fel, toleranța față de violența în familie indică în continuare o valoare ridicată. Prin urmare, din totalul respondenților, 9,1% cred că sunt momente în care femeile merită să fie bătute, iar 20% consideră că femeile trebuie să suporte violența în familie pentru a salva căsnicia.

Reprezentanții CPD au propus unele măsuri care ar putea spori indicile de egalitate în Moldova, cum ar fi aplicarea cotei de gen pentru candidați, atât pe circumscripții uninominale cât și pe listele naționlae, dar și introducerea prevederilor de plasament. Acest lucru ar însemna nu doar 40% de femei pe liste de candidați, dar și plasarea acestora pe locuri eligibile. Alina Andronache, specialistă în relațiile cu publicul şi advocacy în cadrul CPD, a evidențiat problemele privind condițiile și necesitățile femeilor cu dezabilități, femeilor antreprenoare și necesitatea „reformei de întreținere a copilului”, ceea ce ar presupune o flexibilitate maximă în luarea deciziei privind concediu de îgrijire a copilului și durata acestuia.

IEG este un instrument ce permite identificarea nivelului egalității de gen între femei și bărbați pe șase domenii: piața muncii, politică, educație, sănătate, percepții și stereotipuri și accesul la resurse. Pentru anul 2019, acest indice a atins valoare de 60 depuncte din 100 posibile.

Foto: playbuzz.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    NU ESTE ADEVĂRAT! Cel mai bun exemplu, că în R. Moldova este nivelul cel mai înalt de egalitate între femei și bărbați este cazul j*******r Ilan Șor și al blondei lui Marina Tauber. Primul este DEPUTAT și “asistenta”(?) lui este deputată. Sau ea este nu numai asistentă? Mai are și alte funcții (întrebuințări)?

    P.S. Multstimate dle Nicolae! Scuze, că sunt nevoit să te corectez în mod repetat. În limba română se scrie “egalitate” și nu “egaliate”! Sau tu, ce ai în vedere?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *